Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HUS går in för en tredje vaccinrunda – för att förebygga svinn

Uppdaterad 17.09.2021 14:45.
En person får coronavaccin
Bildtext 15 000 Moderna-doser håller på att bli för gamla. Arkivbild.

Nylands regionala coronakoordineringsgrupp har beslutat att omedelbart inleda en tredje runda av coronavaccinationer. Ett parti med 15 000 Moderna-doser håller på att bli för gammalt, så det måste användas före den 22 september.

De personer med försämrat immunförsvar som kommunerna lyckas nå innan partiet är för gammalt kommer att få en tredje dos. Detsamma gäller vårdpersonal som vårdar coronapatienter och fick sina två första doser med bara tre veckors mellanrum i början av året.

"Det är ovanligt att inleda en tredje runda innan reglerna är i kraft, men vi anser att det finns goda skäl till att göra det. Vi har ansökt om och fått tillstånd av Social- och hälsovårdsministeriet", säger den regionala koordineringsgruppens ordförande Jari Petäjä i ett pressmeddelande.

HUS har aktivt försökt få partiet att gå åt, genom att erbjuda doserna åt kommuner, privata vårdbolag och försvarsmakten.

I HUS apotekslager finns det mycket vaccin, så alla som vill ha en första eller andra dos får den trots det nya beslutet.

Tidtabellen utmanar

Beskedet om att HUS delar ut de här doserna till kommunerna kom på torsdag eftermiddag. Det innebär en hel del utmaningar för kommunerna i Nyland, eftersom man nu på väldigt kort varsel behöver nå ut till de människor som berörs.

– Det är inte omöjligt att ge själva doserna före onsdag. Utmaningen som vi ser det är informationen, säger Annika Rehn, som är hälsoservicechef i Raseborg.

Det är fortfarande oklart ifall Raseborg kommer att ta emot en del av de här doserna, men oavsett om det blir av eller inte så manar Rehn till lugn.

– Alla som behöver en tredje dos kommer inom kort att bli erbjudna den, fast det inte skulle vara möjligt i början av veckan.

I Borgå har man fått ungefär 300 doser av vaccinet som måste användas före onsdag. Katja Blomberg, som är utvecklingsdirektör inom social- och hälsovårdssektorn i Borgå, säger att tempot har varit högt.

– Nu har vi genast och snabbt börjat bereda vaccineringen för dem med nedsatt immunförsvar. Vi kommer att informera om saken idag, och tidsbeställning per telefon är redan öppen. Vi kan börja vaccinera den här gruppen genast nästa vecka. Snabbt har det gått, men vi är vana med att saker händer snabbt när det gäller coronavaccineringen.

Social- och hälsovårdsministeriet har meddelat att personer med sänkt immunförsvar nu kan få en tredje dos coronavaccin i hela landet.

Artikeln uppdaterades den 17.9 klockan 14:45 med det andra stycket.