Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO avbryter tillståndsprocessen av ryska coronavaccinet Sputnik – flera brister har upptäckts

Från 2021
Uppdaterad 17.09.2021 10:27.
En sjukskötare i munskydd och glasögon håller upp en dos med Sputnik-vaccinet.
Bildtext Brister har hittats i Sputnik-vaccinet och WHO utreder för tillfället inte ett godkännande av vaccinet på grund av det.
Bild: /All Over Press

Flera länder har tagit i bruk det ryska Sputnik-vaccinet mot covid-19, men WHO har ännu inte godkänt vaccinet. Nu avbryter man tillståndsprocessen efter att man upptäckt brister i produktionen.

Flera medier, bland annat Moscow Times och Euronews, rapporterar att WHO avbrutit tillståndsprocessen av vaccinet. WHO kommer inte att utreda ett godkännande innan nya undersökningar av vaccinet kan göras.

En utredning ska åtminstone göras i en av fabrikerna där vaccinet tillverkas.

Ryssland skickade i februari en ansökan till både WHO och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om att få vaccinet godkänt. Ryssland har vaccinerat en stor del av befolkningen med Sputnik och vaccinet har också använts i stora delar av Sydamerika. Också en del länder i Asien och Afrika har tagit i bruk vaccinet.

En studie publicerad i forskningsjournalen The Lancet visar att Sputnik-vaccinet ger ett 91,6 procents skydd mot coronaviruset. Trots det har WHO och EMA väntat med att få mer data om vaccinet och dess effekt.

Ett godkännande av WHO skulle vara en stor seger för Ryssland, både ekonomiskt och praktiskt. Miljontals ryska medborgare har vaccinerats med Sputnik-vaccinet och om vaccinet godkänns skulle de få tillstånd att resa fritt.

Källor: Euronews, Moscow Times, AFP

Diskussion om artikeln