Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HS: Sprintern Hanna-Maari Päkk lägger skorna på hyllan: "Då man tvingas till beslutet känns det särskilt svårt att acceptera"

Från 2021
Uppdaterad 17.09.2021 10:02.
Hanna-Maari Päkk tävlar i friidrott.
Bildtext Säsongen 2019 blev Hanna-Maari Päkks sista.
Bild: Pekka Sipola/All Over Press

Hanna-Maari Päkk, som har vunnit elva FM-guld, avslutar sin karriär 33 år gammal. Hon har fortfarande ont i foten som började strula i början av år 2020.

En framgångsrik friidrottskarriär är över då Hanna-Maari Päkk, född Latvala, tackar för sig.

– Det känns tudelat. Jag är sorgsen och besviken över att jag inte fick visa vad jag skulle ha kunnat prestera. Samtidigt är jag tacksam över vad jag fått uppleva, säger Päkk till Helsingin Sanomat.

– Då jag var frisk hade jag inte tillräckligt med färdigheter. Då jag hade färdigheterna saknades hälsan.

Foten är fortfarande sjuk

Päkk siktade på OS i Tokyo, men säsongen 2019 visade sig bli den sista. Hon fick problem med tån i början av 2020 och foten opererades i slutet av året.

– Foten skulle inte ha repat sig utan operationen. Efter det fanns det förhoppningar om att jag skulle ha kunnat tävla under sommaren, säger Päkk som snart fyller 34.

– Då man tvingas till beslutet känns det särskilt svårt att att acceptera. Foten är sjuk då jag går. Jag hoppas att den återhämtar sig och att jag kan röra på mig som vanligt.

Päkk skördade stora framgångar på 100 och 200 meter. I Kalevaspelen vann hon guld på båda distanserna under fyra raka år, 2012–2015. Totalt blev det elva FM-guld.

Hanna-Maari Latvala slutade sjua i EM-semifinalen på 100 meter.
Bildtext Hanna-Maari Latvala slutade sjua i sin semifinal på 100 meter i friidrotts-EM.
Bild: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Säsongen 2014 var hennes bästa. Då blev det en sjundeplats på 200 meter i friidrotts-EM i Zürich. I semifinalen tangerade Päkk sitt personliga rekord som lyder 22,98.

Ett par dagar innan hade hon slagit sitt personbästa på 100 meter. Tiden 11,30 tog henne till EM-semifinal.

– Jag är stolt över att jag satte mina rekord i mästerskap och inte i "byatävlingar", säger Päkk till HS.

Diskussion om artikeln