Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brexit har lett till överbelastad gränskontroll av animaliska produkter från Storbritannien

Kontteja pinoissa päällekkäin.
Bildtext Importpartier kan bli liggande på grund av bristfälliga dokument.

Storbritanniens utträde ur EU har lett till att den veterinära gränskontrollen har blivit svårt överbelastad i Finland. Det har lett till brister i kontrollerna och förseningar, uppger Livsmedelsverket.

I och med brexit ska alla djur och animaliska produkter som importeras från Storbritannien inspekteras vid gränsen när de anländer till ett EU-land.

I Finland har antalet inspektioner varit högt hela året och nu slår Livsmedelsverket larm om överbelastning.

Bristfälliga handlingar

Kontrollerna tar mer tid eftersom de handlingar som krävs för de brittiska importpartierna ofta är bristfälliga. Flera importpartier har därför fått vänta på att handlingarna kompletteras.

Vid gränskontrollen i Nordsjö hamn inspekterades drygt 900 importpartier under årets åtta första månader - av dem var 30 procent brittiska. De animaliska produkterna handlar övervägande om husdjursfoder.

Djur importeras också från Storbritannien, men de tas in i landet via Helsingfors-Vanda flygplats.

Problem i hela EU

Det är importören som har ansvar för att fylla i de relevanta intygen korrekt, påpekar Livsmedelsverket. Det är viktigt att ta reda på exakt vilka villkor som gäller.

Om importvillkoren inte uppfylls och handlingarna är bristfälliga måste ett parti underkännas och returneras eller förstöras på importörens bekostnad. 

Det här är ett problem i hela EU, påpekar Livsmedelsverket - importpartier har blivit liggande i EU:s hamnar sedan början av året på grund av felaktiga intyg.

Livsmedelsverket har anställt en extra gränsveterinär för att underlätta arbetet med de brittiska importpartierna.