Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Logomobron väcker frågor bland Åboborna: Hur tar man sig egentligen till bron och varför tar den slut i mitten?

Från 2021
Logomobron
Bildtext Bild på Logomobron från början av augusti. I oktober ska bron vara helt klar.
Bild: Arash Matin / Yle

I oktober ska Logomobron i Åbo stå klar, men det har uppstått en viss förvirring bland Åboborna kring hur bron egentligen ska användas. Till exempel har många funderat på hur det fungerar om man vill ta med sig cykeln över bron. Yle tog sig till den nästan färdiga Logomobron för att få svar på Åbobornas frågor.

Yle Turku fick besöka den omdebatterade Logomobron tillsammans med Åbo stads stadsbyggnadschef Kimmo Suonpää.

Bron ger ett imponerande första intryck. Den är öppen, ljus och vacker, och vrider sig i en båge över bangården.

Suonpää erkänner att bron väcker starka känslor. Han säger också att det har uppstått en hel del förvirring kring flera saker som har att göra med det omfattande byggprojektet. Till exempel har priset inte stigit lika mycket som många tror.

– Det ursprungliga priset var bara ett anslag utan några vidare planer. Det är viktigt att komma ihåg att den här bron är mycket mer än bara ett sätt att ta sig över bangården - det här är en bro som har vunnit pris i en arkitekturtävling. Åbo stad ville ha en bro av hög kvalitet som passar in i stadsbilden.

Turun kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää Logomon sillalla.
Bildtext Kimmo Suonpäää har vant sig vid kritiken som riktas mot bron. Han påminner om att staden ville ha en pampig bro över bangården.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Men nu till frågorna som alla vill få svar på.

Hur tar man sig till bron och vart leder den egentligen?

Det går att ta sig upp till bron med hjälp av trappor eller hiss från båda ändarna. Hissarna kan snart börja testas, vilket krävs för att de ska godkännas av myndigheterna.

– Vi ville inte öppna bron förrän den var helt klar. På grund av coronaläget ville vi undvika trängsel och vi ville bli av med alla de här ledningarna, säger Suonpää och pekar på några elledningar som hänger vid trapporna.

Man kan inte ta sig upp på bron med cykel, vad har den då för nytta?

Det är förbjudet att cykla på Logomobron. Man kan ta sig fram till bron med cykel, men man måste leda cykeln över själva bron. Man kan bära upp cykeln för trapporna eller ta med den i hissen.

Hissarna ser stora ut och barnvagnar ryms bra i dem. Om man har med sig en barnvagn går det inte att ta trapporna, eftersom trapporna inte har spår som gör det möjligt. Enligt Suonpää skulle det vara farligt att ha spår för barnvagnar, eftersom trapporna är långa.

Logomon silta rakenteilla
Bildtext Bron vrider sig i en båge över järnvägen.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Bron tar slut i mitten – varför är den inte byggd över Bangårdsgatan?

Fastigheten på andra sidan Bangårdsgatan används inte ännu för inkvarterings- eller hotellverksamhet. Om bron skulle ha gått hela vägen över Bangårdsgatan, så skulle staden ha behövt en företagare som skulle ha varit villig att binda sig till projektet.

Om man hittar en företagare som vill satsa på hotellverksamhet, finns det en möjlighet att fortsätta bron också över Bangårdsgatan.

Är det då företagaren som betalar för bron?

– Troligtvis, eftersom det är företagarens kunder som i så fall kommer att använda den, säger Suonpää.

Logomon silta Ratapihankadun puolelta.
Bildtext Logomobron sett från Bangårdsgatan. Åbo stad hoppas på att en potentiell hotellföretagare vill binda sig till att investera i en fortsättning på bron över Bangårdsgatan.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Hur ska tåg- och bussresenärer använda bron? Varför finns det inte en direkt förbindelse mellan bron och stationerna?

Åbo bangård ska moderniseras de närmaste åren, och man kommer också att bygga ett dubbelspår mellan Kuppis och järnvägsstationen. I samband med det här kommer man att organisera om spåren, och bygga nya perronger.

– Spåren kommer närmare Logomobron, och då kan man få direkta förbindelser ner till de nya perrongerna, berättar Suonpää.

Så länge som perrongerna ser ut som de gör just nu måste resenärerna ta sig till järnvägs- eller busstationen via Bangårdsgatan.

Enligt Suonpää kommer förbindelserna att förbättras i samband med att det nya resecentret utvecklas. Arbetet med att slå ihop järnvägs- och busstationen i Åbo har redan pågått länge.

Näkymä Logomon sillalta kohti rautatieasemaa.
Bildtext I framtiden kommer det att finnas en direkt förbindelse ner till järnvägen från mitten av bron. Nu måste man gå via Bangårdsgatan för att ta sig till järnvägsstationen.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Var kan man lämna bilen då det inte ännu finns något parkeringshus på den sidan av staden?

Om ett par tre år kommer det att finnas en parkeringsanläggning på fem plan för 500 bilar vid Bangårdsgatan. Innan dess kommer det att finnas platser för cirka 200 bilar på ett parkeringsområde intill Bangårdsgatan.

– Parkeringen kommer att vara avgiftsbelagd, eller åtminstone tidsbegränsad, säger Suonpää.

Näkymä Logomon sillalta linja-autoaseman suuntaan.
Bildtext Om några år kommer det att finnas ett parkeringshus i anslutning till Logomobron, men innan dess kommer här att finnas ett parkeringsområde för cirka 200 bilar.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Varför kan man inte lämna bilen i Louhi och sedan gå upp för rampen mot bron?

– Det är inte möjligt, eftersom man inte får gå upp för rampen i Louhi mot Västra Långgatan. Det har aldrig varit tänkt att bron ska användas på det sättet, säger Suonpää.

Louhen pysäköintilaitoksen kulkuramppi Turussa.
Bildtext Det går inte att lämna bilen i Louhi och sedan promenera upp för bilrampen mot bron.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Artikeln baserar sig på artikeln Yli 21 miljoonaa maksanut Logomon silta hämmentää Turussa: Miten sinne pääsee, miksi silta loppuu kesken? Saimme vastauksia kysymyksiin skriven av Minna Rosvall. Artikeln har översatts av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln