Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är det okej att Sanna Marin berömmer en ryggsäck på Instagram? Så här svarar statsministerns medarbetare

Från 2021
Bild på en hand som håller i en telefon som visar Sanna Marin på hennes Instagramkonto.
Bildtext Sanna Marin publicerade i torsdags en video på sitt Instagramkonto, där hon presenterar sin nya ryggsäck.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Yle Uutiset frågade statsministerns stab varför statsministern ger en enskild produkt synlighet på sociala medier. Enligt Sanna Marins specialmedarbetare har Marin själv betalat för ryggsäcken.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har publicerat en video på sitt Instagramkonto där hon berömmer finska Pihka Collections ryggsäck och presenterar den i bild.

– Dagens första möten har redan hållits här i Villa Bjälbo och nu åker vi mot Statsrådsborgen. Och jag har en ny fin ryggsäck av finska Pihka som jag använder för första gången, säger Marin i videon, där företagets konto också har taggats.

Pihka Collection är ett finländskt företag som anställer några personer, och företaget har kontor i Tammerfors och i Helsingfors.

Yle Uutiset frågade statsministerns stab hur det kommer sig att Finlands statsminister presenterar en produkt på sitt konto på sociala medier. Marin har över 480 000 följare på Instagram.

Statsministerns specialmedarbetare Pirita Ruokonen besvarade frågorna per e-post.

Sanna Marin gör reklam på Instagram för Pihka Collections ryggsäck. Är det fråga om ett betalt samarbete med det här företaget, eller gör Marin annonssamarbeten av den här typen med andra företag?

Statsministern gör inte betalda samarbeten med vare sig Pihka Collection eller några andra företag.

Får statsministern Pihka Collections produkter gratis?

Statsministern har inte fått produkten i fråga gratis, utan har betalat för den ur egen ficka.

Vem sköter statsministerns Instagramkonto, Marin själv eller någon annan?

Både Marin själv och jag sköter Instagramkontot.

Vem vill statsministern nå genom att marknadsföra en inhemsk väska?

Statsministern anser att finländska företagare och produkter förtjänar ett tack.

Ser du något problem med att statsministern utnyttjar sin synlighet för att främja ett visst företag?

Det är bra att man stöder finskt arbete och kunnande. Många riksdagsledamöter och ministrar föredrar finsk design och produktion i sin klädsel. Också statsministern föredrar finsk design och produktion och vill stödja finska företag och aktörer så att de också får internationell uppmärksamhet. Det är bra för Finland att finska företag klarar sig och når framgång.

Statsministerns Instagramkonto har under den senaste tiden visat mer av Marins fritid och henne som person. Varför?

Största delen av inläggen på statsministerns Instagramkonto handlar om hennes jobb som statsminister. Eftersom det är fråga om hennes personliga konto har hon möjlighet att också publicera innehåll om hennes dagliga liv och fritid. Också politiker är människor.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Moni hieraisi silmiään, kun Sanna Marin kehui suomalaisyrityksen laukkua Instagramissa – kysyimme pääministerin avustajalta, onko tällainen ok av Jyrki Hara. Artikeln är översatt av Sara Sundman.

Diskussion om artikeln