Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien kräver coronapass av alla arbetstagare

Två män kontrollerar en kvinna coronapass framför ett tåg i Italien
Bildtext Italienarna måste redan i dag uppvisa sina coronapass bland annat för att resa med tåg.

Italien skärper sina sedan tidigare hårda krav på coronaintyg i arbetslivet ytterligare. Från och med den 15 oktober måste alla italienare som arbetar inom den offentliga eller den privata sektorn visa upp ett så kallat grönt pass för att få besöka arbetsplatsen.

Italien är den första stora europeiska ekonomin som kräver vaccinationsintyg, färska coronatest eller intyg på att en person tillfrisknat från coronaviruset för alla lönearbetare.

Enligt den italienska regeringen behövs åtgärderna för att garantera att det är tryggt att gå till jobbet. Samtidigt hoppas man att det ska leda till att vaccinationsgraden växer.

‒ Det gröna passet är ett verktyg för frihet, det kommer att göra arbetsplatserna tryggare. Den andra orsaken till beslutet är att vi vill förstärka vaccinkampanjen, säger Italiens hälsovårdsminister Roberto Speranza.

Nästan två tredjedelar av italienarna har redan fått sin andra vaccindos, men virusets deltavariant sprider sig snabbt bland den ovaccinerade andelen av befolkningen.

Vill skydda återhämtningen

Grekland och Slovenien har infört liknande krav tidigare i veckan, men Italiens ekonomi är i en helt annan storleksklass och åtgärden visar att den italienska regeringen nu oroar sig över att de stigande coronasiffrorna ska leda till en ny kris och nya nedstängningar.

Italienska ministrar har uppgett att åtgärderna behövs för att förstärka ekonomins återhämtning. Den italienska ekonomin är EU:s tredje största och väntas växa med kring 6 procent i år efter coronasvackan.

Italienare som bryter mot de nya reglerna hotas av 1 500 euro i böter. Arbetsgivare som underlåter att kontrollera sina anställdas intyg kan straffas med tusen euro i böter per arbetstagare som bryter mot reglerna.

Brett politiskt stöd

Coronapasskraven har stöd av partierna över hela den politiska kartan, men en del kritiker har uttryckt oro över att de medborgerliga rättigheterna lidit under pandemin.

Rätten att arbeta är inskriven i den italienska konstitutionen och därför är det sannolikt att de nya reglerna utmanas i domstolarna.

Juristen Vitalba Azzolini vid tankesmedjan Bruno Leoni Institutet säger att beslutsprocessen inte varit tillräckligt öppen och det därför är svårt att säga om kraven är nödvändiga. Några klara mål för vaccineringsgraden finns inte heller.

Regeringens beslut togs också med stöd av lagar för krissituationen, men trots det träder de i kraft först om en månad.

‒ Det gröna passet är inte en mild puff för att få folk att vaccinera sig utan snarare en rätt hård knuff, säger Azzolini.

Källor: AFP, Reuters, BBC