Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personer med nedsatt immunförsvar i Egentliga Finland får en tredje dos coronavaccin

vaccinering
Bildtext Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds en tredje dos coronavaccin.

I Egentliga Finland börjar personer med kraftigt nedsatt immunförsvar vaccineras med en tredje dos coronavaccin. Det är upp till de enskilda kommunerna hur vaccineringen ska gå till i praktiken, eftersom alla kommuner har olika stor tillgång på vaccin.

Det är alltså till exempel cancerpatienter som nu kan få en tredje dos vaccin. Den tredje dosen erbjuds även personer som har genomgått en organdonation, får behandling med läkemedel som kraftigt sänker immunförsvaret, eller har obehandlad eller långt gången HIV. Institutet för hälsa och välfärd kommer att specificera exakt vilka kriterier som gäller under de närmaste dagarna.

– Vi fyller på med en tredje dos vaccin för de personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Vi har information som tyder på att personer med nedsatt immunförsvar inte skyddas lika bra som grundfriska personer av endast två doser, säger Harri Marttila, infektionsläkare vid ÅUCS, i ett pressmeddelande från sjukvårdsdistriktet.

Vaccineringarna inleds omedelbart, men det är upp till varje enskild kommun hur snabbt det görs.

I det här skedet kommer man inte att börja ge en tredje vaccindos till personer som arbetar inom social- och hälsovården, trots att de var bland de första som fick den första dosen vaccin.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, fick speciallov att börjar ge särskilda riskgrupper en tredje vaccindos mot coronaviruset redan tidigare.

Social- och hälsovårdsministeriet gav HUS lov att erbjuda en tredje vaccindos, men orsaken där är att man har så pass mycket vaccin att en del doser riskerar att bli för gamla om de inte används nu. Detta är inte ett orosmoment i Egentliga Finland.

Åbo stad meddelande på fredagen i ett pressmeddelande att man kommer att börja erbjuda den tredje dosen coronavaccin åt personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Åbo stad meddelar att den tredje vaccindosen kan tas två månader efter den andra dosen.