Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare hinder för den ryska oppositionen – Navalnyj-lägrets valtaktiska app har raderats

Från 2021
En hand håller upp en telefon, med en text på ryska som lyder: "Hitta din kandidat mot Enade Ryssland".
Bildtext Appen hjälper väljare hitta kandidater i deras egna distrikt, texten lyder "Hitta Er kandidat mot Enade Ryssland".
Bild: AFP / Lehtikuva

På fredagen öppnades vallokalerna i dumavalet och samtidigt kom ytterligare ett slag mot oppositionen som försöker mobilisera sig mot president Putins parti Enade Ryssland. Staben bakom Aleksej Navalnyj meddelar att deras app har blivit borttagen från de största plattformarna, Google Play och Apples Appstore, och anklagar Kreml för censur.

"De gav efter för Kremls utpressning", skriver Navalnyjs kollega Leonid Volkov och syftar på de amerikanska teknologijättarna Google och Apple.

Navalnyj-stabens strategi för att motarbeta president Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland är att granska vilka kandidater i varje valdistrikt som ligger bäst till för att klå Enade Rysslands kandidat där, och sedan uppmana folk att rösta på den motkandidaten.

Appen, vars namn kan översättas till ungefär "klokt röstande", är central i det här arbetet, för den hjälper väljare att hitta de här lämpliga motkandidaterna i respektive distrikt.

Myndigheterna sätter press

I upptakten till dumavalet har de ryska myndigheternas metoder för att tysta oppositionen och det fria ordet ständigt eskalerat. Nättrafik har blockerats, valkandidater har fått vilseledande dubbelgångare och listan över mediehus och journalister stämplade som utländska agenter har blivit allt längre.

Kreml har också tagit sikte på Navalnyj-stabens app och krävt att de amerikanska bolagen Google och Apple plockar bort den från sina tjänster, med motiveringen att de blandar sig i en främmande makts val.

Ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova har påstått att appen har kopplingar till USA:s försvarsministerium Pentagon, och förra veckan kallade Moskva upp den amerikanska ambassadören John Sullivan med anledning av teknologibolagens påstådda inblandning i valet.

Tre män i kostym. Ambassadör John Sullivan till vänster.
Bildtext Ambassadör John Sullivan (till vänster) anländer till ryska utrikesministeriet.
Bild: Artyom Popov/ITAR-Tass/All Over Press

På torsdagen meddelade Ryssland också att de officiellt hade kontaktat båda bolagens verkställande direktörer.

Apple och Google har inte kommenterat borttagandet av appen.

Röstande i dagarna tre

Röstandet i dumavalet inleddes alltså på fredagen och kommer att pågå till söndag. Valet förrättas både på nätet och i vallokaler, och uppläggets syfte sägs vara att minimera väljarnas exponering för coronaviruset.

Oppositionen hävdar ändå att röstande i tre dagar ger tjänstemän gott med möjligheter att manipulera valet.

En kadett i uniform röstar i en gymnasiksal i Vladivostok.
Bildtext Röstandet inleddes i Vladivostok i Fjärran Östern på fredag morgon, alltså torsdag kväll finsk tid. Valdistrikten i dumavalet täcker hela Ryssland, alltså elva tidszoner.
Bild: Yuri Smityuk / AOP

OSCE skickar å sin sida inte valobservatörer den här gången, enligt organisationen eftersom Moskva kraftigt hade begränsat antalet tillåtna observatörer.

Långsiktig makt på spel

Det statliga opinionsundersökningsbolaget VTsIOMs enkäter ger vid handen att färre än 30 procent vill rösta på Enade Ryssland, jämfört med 40-45 procent före det förra valet, men partiet väntas ändå säkra en två tredjedelars majoritet.

Analytikern Andrej Kolesnikov vid Carnegie Moscow Center säger att Kreml behöver ett medgörligt parlament inför 2024, då president Putins nuvarande mandatperiod tar slut.

I tidigare val har misstänkt valfusk orsakat omfattande protester, men Kolesnikov tror inte på protester den här gången.

"Då dumavalet väl är över är protester osannolika, eftersom oppositionen och civilsamhället är modfällda. Regimens hårda tag kommer att hårdna", skriver Kolesnikov.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln