Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myndigheterna kritiseras för usel hantering av coronautbrottet i österrikiska Ischgl – första rättegången har inletts

Från 2021
Uppdaterad 17.09.2021 12:26.
En alphyddeaktig restaurang i Ischgl, Österrike.
Bildtext Smittan spreds kraftigt på en här after-ski-baren.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Den snabba smittspridningen på skidorten Ischgl i Tyrolen i mars 2020 har lett till en första rättegång. Familjen till en person som fick coronasmitta i Ischgl och senare avled har stämt de lokala myndigheterna.

Rättegången inleddes i Wien i Österrike på fredagen.

Rätten behandlar ett fall där den 72-åriga Hannes Schopf smittades av covid-19 i Ischgl. Han avled senare och hans familj beslöt väcka talan mot myndigheterna, som de ansåg att inte gjort tillräckligt för att undvika att skidorten blev ett veritabelt smittkluster.

Familjens representant, advokaten Alexander Klauser, säger att myndigheterna handlade fel på många sätt vilket ledde till att smittspridningen i Ischgl och dess närområden blev okontrollerad.

Reagerade inte på isländsk coronavarning

Klauser hänvisar till en rapport av en oberoende expertgrupp som för ett år sedan slog fast att myndigheterna reagerat för sent på uppgifterna om att en isländsk grupp, som återvänt från Ischgl, hade insjuknat i covid-19.

Då den informationen nådde myndigheterna i Ischgl borde de ha förhindrat att fler turister anlände till skidorten. Myndigheterna ska också först ha tvivlat på att islänningarna fått smittan just i Ischgl.

Familjen beskyller via sin advokat också myndigheterna för att inte ha begränsat turistaktiviteterna i tillräckligt hög grad. Smittspårningen var också bristfällig, säger man.

Kaotisk evakuering

Då skidorten slutligen försattes i karantän försvårades evakueringen av kaotisk kommunikation och usel organisation, säger advokaten Klauser.

Hannes Schopf ska ha smittats under den brådskande evakueringen då bussarna lastades fulla av nysande och hostande turister.

Familjen yrkar också på skadestånd på 100 000 euro av den österrikiska staten.

Tusentals människor av 45 olika nationaliteter – också finländare – fick coronasmitta under utbrottet i Ischgl i mars 2020. Som en direkt följd av utbrottet avled 32 personer i covid-19.

Utbrottet har totalt lett till 15 käromål.