Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jan-Ole och Gallina satsar stort på aroniabären – siktar in sig på den kinesiska marknaden

Från 2021
Jan-Ole och Gallina Sandås.
Bildtext Jan-Ole och Gallina Sandås vid odlingarna i Munsala.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En del av oss har kanske en aroniabuske hemma på gården – men att odla aroniabär för kommersiellt bruk, det är minst sagt ovanligt i Finland. Men företagarparet Jan-Ole och Gallina Sandås satsar på just aronia och har stora förhoppningar inför framtiden.

På Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter uppskattar man att aronia odlas på cirka 40 hektar i hela landet.

Den uppskattningen behöver uppdateras, för Jan-Ole och Gallina Sandås odlar tillsammans med sina kontraktsodlare just nu aronia på cirka 100 hektar och nästa vår ska man sätta ett par hundra hektar till.

Varken Jan-Ole eller Gallina är jordbrukare i grunden, men nu satsar man helhjärtat på odling och förädling. De bor i Vasa men har odlingar i bland annat Munsala.

– Jag har gjort det här på heltid i ett år redan. Så jag börjar ha ångan uppe, säger Gallina.

– Jag övergår till heltid från och med årsskiftet. Jag har hållit på med en hel del programmering här före, men nu går jag helt över till det här. Det här är vår grej, säger Jan-Ole.

Gallina Sandås.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Intresse för must och bärpulver i Kina

Just nu är det skördetider. Paret Sandås tillverkar must och bärpulver av aroniabären, tillsammans driver de företaget Finnish Superberries.

Och den kanske mest intressanta marknaden, den lär finnas i Asien.

Finska marknaden är ännu ganska liten. Aronia är ett ganska okänt bär, även om många har dem i sina trädgårdar så är det inte så många som använder dem.

– Men ute i världen är det en stor produkt. I Tyskland finns en stor efterfrågan, i Österrike och sen har vi då marknaden i Kina som egentligen är vår intressantaste marknad, säger Jan-Ole.

I Polen har man på senare tid haft betydande problem med sina odlingar. Något som kan komma att öppna upp möjligheter för paret Sandås.

– När det var som störst med aroniaodling hade de 40 000 hektar. Men bärodlingen i Polen har stora utmaningar på grund av klimatförändringen. Torkan på hösten gör att det tar för länge för bären att komma igång och sen när regnet kommer så kommer det i stora mängder och på en hårt packad mark. Kvaliteten och mängden blir lidande, förklarar Jan-Ole.

200 ton bär per år

Fjolårets skörd för Sandåsarna förstördes rätt långt av hungriga älgar. Sedan dess har man satt upp fem kilometer elstängsel runt odlingarna och det verkar som att buskarna nu får vara i fred.

Från och med nästa år ska man ha den volym som krävs för att satsa ordentligt på Kina.

– I år räknar vi med att vi får ungefär 100 ton med bär. Av det kan man göra testsändningar. Men från och med nästa år räknar vi med att vi är uppe i över 200 ton per år i produktion, så då kan vi börja ta oss an den större marknaden, säger Jan-Ole.

Gallina Sandås.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Nyttigt och miljövänligt

Paret Sandås ser det också som en miljögärning. På gården i Munsala odlar man nu i sjunde generation, men det här är första generationen som kör med aroniabuskar.

– Aroniabuskarna är naturvänliga och ekologiska. Med siktet inställt på att det ska finnas något att ta över för generation nummer åtta, säger Gallina.

– Något som inte tar musten ur jorden, utan musten ur bären istället, säger Jan-Ole.

Aroniabären, som många andra bär, innehåller mycket nyttigt. Till exempel innehåller bären stora mängder antioxidanter.

– Och eftersom vi i Finland har så långa ljusa dagar och nätter, så stiger halten av antioxidanter kraftigt. Den innehåller också andra mineraler, som kalium, så det är en väldigt hälsosam produkt, säger Jan-Ole.

Jan-Ole och Gallina Sandås skördar aroniabär i Munsala.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Diskussion om artikeln