Hoppa till huvudinnehåll

Högre fart kräver snabbare tankearbete

Amy Nymalms orienteringsförmåga har alltid varit av toppklass. Men för att kunna hävda sig i världseliten måste hon höja löpfarten – vilket kräver att hon också måste lära sig läsa kartan snabbare.

Orienterarna talar hellre om orienteringsfart än löpfart. Orienteringsfarten är löphastigheten längs det spikraka strecket från kontroll till kontroll på kartan. Beroende på terräng är den faktiska löpsträckan ibland betydligt längre.

Många konkurrenter är bättre på att springa, men gör man ett felfritt lopp, räcker det ofta ganska långt

― Amy Nymalm i Sportliv

I lätt terräng kan även damernas orienteringsfart i skogen vara under fem minuter per kilometer. Är terrängen riktigt svår kan farten droppa till tio minuter per kilometer. För tillfället ligger Amys kilometerfart som bäst mellan fem och sex minuter.

Ska man klara av att läsa kartan i högre fart måste man lära sig snabbt se vad som är viktigt och sen strunta i det oviktiga. Man väljer en eller två väsentliga punkter och sen bara springer man tills man kommer fram till dem

― Amy Nymalm

Som yngre var Pargas IF-orienteraren inte speciellt förtjust i att träna och gav sig ut bara då hon hade lust. Det var först då hon började i gymnasiet och flyttade till Åbo som hon började träna på allvar.

I dag studerar Amy datateknik vid Åbo Universitet och tränar med Åbonejdens idrottsakademi. Men då hon besöker föräldrarna i Nagu löptränar hon gärna längs vägar som även hennes pappa nött i flera årtionden. 

Både Amys pappa Sören och mamma Sanna är tidigare elitorienterare. Sanna vann ett VM-silver 1999 och Sören två junior-VM-medaljer 1990. Bägge tävlingsorienterar fortfarande.

videoklipp ur Sportmagasinet 1991

Efter att ha fått gå helt skadefri i några år och kunnat träna optimalt har Amy Nymalm i år tagit klivet in på de stora arenorna. I sin VM-debut i somras hörde hon till Finlands bästa och fick bekräftelse på att hon är på rätt väg.

Inte är världstoppen så långt borta att den skulle kännas omöjlig att nå. Förstås måste jag jobba för att komma dit, men det är inte omöjligt

― Amy Nymalm, 23

För ett par veckor sedan blev det klart att franska orienteringslegendaren Thierry Gueorgiou blir ny finländsk landslagstränare. Med honom vid rodret siktar även Amy Nymalm på framgång i hemma-VM i Kuopio om fyra år.

Video: Henrik Leppälä & Jari Sipilä

Foto & Layout: Marianne Nyman

Redaktör: Marianne Nyman

Se Sportlivs minidokumentär om Amy Nymalm här.