Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musteriet i Vörå föddes av en slump – nu är man inne på 35:e säsongen

Äpplen transporteras upp längs ett band och krossas i en kvarn
Bildtext Äpplena åker på ett transportband upp i kvarnen.

Det är skördetid och hög tid att ta vara på sommarens bär och frukter. På Olav Björks musteri i Vörå går pressen varm.

Det var tillfälligheternas spel som ledde till att Olav startade sitt musteri den 3 oktober 1987. Tomten och fastigheten köpte han året innan med planen att ställa ut och sälja stockvillor.

De planerna blev det dock inget av, så det gällde att komma på något annat. En händelse ett par år tidigare gav inspiration:

– Sommaren 1985 var jag på lantbruksutställning i Seinäjoki. Det började plötsligt regna väldigt hårt och alla sökte skydd i utställningstälten.

En man arbetar vid en press för äppelmust
Bildtext Fareed Al-Magasees vid mustpressen.

I det tält som Olav gick in i fanns Österbottens svenska lantbrukssällskaps hushållsavdelning. Där stod de och pratade om musterier!

– De sade då att det borde fås ett musteri till svenska Österbotten. Den tanken fastnade i minnet och det var kanske till stor del tack vare det som jag började på.

Olav och hans söner renoverade fastigheten invid riksåttan sommaren 1987. Musteriutrustning införskaffades och så körde verksamheten igång.

Musten pressas ur med 15 tons tryck

I musteriet hälls äpplena först i en behållare. Därifrån för ett transportband upp dem i en kvarn för att malas.

– Så packas de malda äpplena i presstyg och vi lägger plattor emellan paketen. Då högen är cirka 50 centimeter hög pressas musten ut i en hydraulisk press.

En traktor med lyftskopa hanterar pressrester av äpplen
Bildtext Utanför musteriet finns pressresterna av flera ton äpplen som har denna sommar har blivit till must.

Efter pressningen filtreras musten och pastöriseras för att döda svampar och annat som försämrar hållbarheten.

De urpressade äppelresterna skulle passa bra till djurfoder, säger Olav. Tyvärr är intresset för det litet.

God skörd

Med 34 års erfarenhet har Olav sett både bättre och sämre skördeår. I år verkar det bli ett bra äppelår.

– De flesta skryter att de får väldigt mycket äpplen. Men nog finns det sådana som kommit hit och sagt att de får liten skörd i år. Det varierar beroende på plats, men eventuellt också på äppelsorterna.

En låda fylld med bag-in-box påsar
Bildtext Bag-in-box är ett behändigt sätt att förvara musten.

– Vissa sorter vilar vartannat år, främst höstsorterna. Så vartannat år ger de mycket äpplen, vartannat mindre.

Vissa kunder har bara 30-40 kilo med sig, men medeltalet ligger väl på 60-70 kilo äpplen. Det finns också kunder som har uppemot 400 kilo med sig och en del kommer flera varv säger Olav.

Egen odling

Med ålderns rätt så hade Olav Björk tänkt avyttra verksamheten. Intresset har dock varit lamt och bara ett lågt bud har givits, så han jobbar vidare, nu för 35:e hösten.

– Jag måste fortsätta då. Det går nog bra, inte är jag dålig i skick, men skulle vilja lugna ner lite.

Två män står invid en öppen dörr, på väggen hänger en reklamskylt
Bildtext Olav Björk och Fareed Al-Magasees, som den här hösten hjälper till i musteriet.

Även efter att han slutar jobba i musteribranschen kommer Olav också i framtiden att ägna sig åt äpplen.

– Jag hade en äppelodling i Munsala, men den har jag sålt bort. Vid mitt fritidshus vid Kalapää träsk har jag ett dussin träd som småningom börjar ge skörd.

Diskussion om artikeln