Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ilse Klockars gör havsforskarnas jobb mer tillgängligt:  ”När vi förstår vad som finns under ytan tar vi bättre hand om Östersjön” 

Från 2021
Ilse Klockars står vid ett bord med en hink och bojar.
Bildtext Ilse Klockars är full av idéer på hur man ska åskådliggöra Östersjöforskningen.
Bild: Yle/Minna Almark

För en månad sedan började Ilse Klockars på sitt nya jobb vid Tvärminne Zoologiska station i Hangö. Uppdraget är att på ett lättfattligt sätt förmedla vad som pågår på forskningsstationen, hur Östersjön mår och hur den påverkar oss människor.

Tvärminne zoologiska station är en del av Helsingfors universitet och finns i närheten av Lappvik mellan Ekenäs och Hangö. De flesta i regionen känner till dess existens, men det är rätt få som har besökt stället och som känner till vad där sker. 

Tvärminne är fullt av forskare som är fördjupade i sina projekt. Nu gäller det att konkretisera och förklara vad de går ut på, säger Ilse Klockars.

– Genom att förmedla insikt och förståelse om vad som finns under ytan så börjar vi också bry oss mera om vårt hav och tar bättre hand om det. 

Allt hänger ihop - också smådjuren i blåstången behövs

I praktiken betyder det till exempel att skolklasser kan besöka forskningsstationen för att se och uppleva hur livet i Östersjön ser ut. 

Förra veckan hade Ilse Klockars en grupp scouter från Hangö på besök. De fick fiska upp blåstång ur havet och sedan sålla dem och undersöka vad där finns. 

– Alla små djur som bor i blåstången fastnade i sållen och barnen fick med snälla händer peta loss dem med pincett. Och då insåg de plötsligt att havet är fullt av smådjur, som är mat åt fiskar, som sedan mat åt oss och att allt hänger ihop, säger Klockars. 

Ilse Klockars tittar i en vattenkikare.
Bildtext En sådan här vattenkikare kan barnen få titta i när de besöker Tvärminne zoologiska station.

Ilse Klockars kallar sig för vetenskapsfostrare. Jobbet handlar i första hand om att skapa produkter som är ändamålsenliga för barn och unga. Men det riktar sig lika väl till vuxna, påpekar hon. 

– Företagsgrupper är till exempel också välkomna hit till Tvärminne. Man kan exempelvis lyssna på en föreläsning, gå på naturstig och äta på vår restaurang. Östersjön är till för alla!

120-årsjubileum firas nästa år

Nästa år fyller forskningsstationen i Tvärminne 120 år. Det kommer bland annat att firas med öppet hus och föreläsningsserier och överlag synas på olika ställen och plattformer.

Bland annat planerar Ilse Klockars att bjuda på tillbakablickar i forskningsstationens historia.

- Det gäller att hålla ögonen öppna och följa med Tvärminne på sociala medier.

Nu ska det bli lättare att ta del av havsforskningen vid Tvärminne zoologiska station

17:39