Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Drömmer du om en höstlovsresa med familjen? De här reglerna gäller när du reser med barnen

Uppdaterad 19.09.2021 14:14.
Kameran fokuserar på en mobilskärm som visar ett spel med en jordglob. I förgrunden ser vi ett suddigt barn som håller i mobilen.
Bildtext Många länder kräver i nuläget inte coronapass av barn under 12 år.

Hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar att alla som ska resa utomlands har fått två doser coronavaccin. Samtidigt rekommenderas coronavaccinet för barn från 12 år och uppåt. Det här betyder ändå inte att resor utomlands är en omöjlighet för de minsta i familjen.

På torsdag meddelade Institutet för hälsa och välfärd att alla finländare som är över 12 år gamla kan få ett coronapass. Det slutliga beslutet måste ändå fattas på regeringshåll.

Frågan har skapat diskussion, eftersom myndigheterna vill undvika att det går att ställa coronarelaterade krav på barn. 

– Risken är att det kan leda till oskäliga situationer till exempel när det kommer till barns hobbyer, sa överläkare på Institutet för hälsa och välfärd Otto Helve på torsdagens presskonferens.

Coronapassen för barn diskuteras också eftersom passet ses som en underlättande faktor för att resa utomlands.

Går att resa med barnen utan coronapass

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att alla som reser utomlands är dubbelvaccinerade. Jari Jalava på Institutet för hälsa och välfärd säger till Helsingin Sanomat att rekommendationen ändå inte innebär att barn under 12 inte får resa alls.

– Rekommendationen handlar om att vi rekommenderar vaccinering för de som reser utomlands och som har möjlighet att ta vaccin. 

Rekommendationen har gjorts på basis av två saker. För det första är det bästa skyddet mot coronaviruset fortfarande vaccinet. Den andra orsaken är att det blir lättare att resa om man vaccinerat sig, eftersom länder ofta vill ha bevis på vaccinering eller tidigare coronasmitta.

Många länder kräver i nuläget däremot inte coronapass av barn under 12 år och från EU-håll har det dessutom kommit riktlinjer om att barn under 6 år inte ska behöva ta coronatest.

Tänk på det här när du reser utomlands med ett barn

  • Kolla alltid ditt destinationslands inreseregler, som kan ändra på kort varsel. Re-open EU är en tjänst som ger rekommendationer på basis av din personliga reseplan, men landets egna hemsidor kan också vara till hjälp.

  • Olika länder har olika praxis gällande barn som inte är vaccinerade. Det kan till exempel hända att ett ovaccinerat barn måste sitta i karantän, även om föräldrarna är vaccinerade.

  • Om man mellanlandar under resan, kan ditt slutliga destinationsland se det som att du är en resenär från ditt mellanlandningsland, inte från ditt hemland. 

  • Flygbolag och rederier kan ha egna coronaregler som inte överensstämmer med ditt destinationlands regler.

  • Coronatest som görs på en frisk människa för att hen ska utomlands, ska betalas själv. Det kostar lika mycket att testa barn som vuxna. 

  • Det är resenären som måste ha koll på destinationslandets krav. En köpt flygbiljett garanterar således inte att du har rätt att komma in i landet du reser till.

  • Tänk på att ditt destinationsland kan ha andra coronaregler än ditt hemland. I Tyskland ska man till exempel vara vaccinerad eller ha negativt coronatest för att få gå på restaurang, i Sverige får ett bordssällskap max uppgå till 8 personer, även om ni tillhör samma sällskap.

  • Ha koll på vad dina försäkringar ersätter i pandemitider. Det kan till exempel bli väldigt dyrt om du måste söka vård eller förlänga din resa på grund av vård eller karantän.

Barnet bör göra som sitt vuxna resesällskap på vägen hem

När man återvänder från en utomlandsresa till Finland rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att barn följer samma regler som sitt vuxna sällskap.

Vuxna slipper test ifall de för 14 dagar sedan fått sin andra dos coronavaccin, om de har ett negativt coronatest som är max 72 timmar gammalt eller om de kan bevisa att de smittats av coronaviruset inom det senaste halvåret. 

Ifall man inte är vaccinerad, eller måste ta ett test av annan orsak rekommenderas starkt att man undviker att träffa andra människor innan man fått ett negativt testsvar. Det här innebär alltså att barn inte heller borde gå till skolan eller dagis.