Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL rekommenderar: Personer med nedsatt immunförsvar ska coronavaccineras en tredje gång

Från 2021
Uppdaterad 17.09.2021 16:20.
Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö.
Bildtext En del av vårdpersonalen kan också räkna med en tredje dos.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Personer med nedsatt immunförsvar kommer att få en tredje vaccindos mot coronasmitta. Den rekommendationen kommer Institutet för hälsa och välfärd THL med i dag.

Rekommendationen kommer efter att både Helsingfors och Nylands och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt gett besked om att man tänker ge svårt sjuka en tredje dos, i stället för att kasta bort vaccin vars bäst-före-tid håller på att gå ut.

Två doser räcker inte

THL säger att kommunerna kan börja vaccineringarna omedelbart. Alla personer över 12 år vars immunförsvar är kraftigt nedsatt på grund av sjukdom får en tredje dos, säger THL:s överläkare Hanna Nohynek.

– Två doser räcker inte till för att skydda personer med kraftigt nedsatt immunitet. En tredje dos ger ett tillräckligt skydd mot covid-19.

Den tredje dosen kan ges då det gått minst två månader från den andra dosen.

Samma preparat som tidigare

Utgångspunkten är att man vaccineras med samma preparat som man fått tidigare, men vid behov kan den tredje dosen vara av ett annat preparat. Astra Zeneca ges exempelvis inte till personer under 65 år.

THL förbereder samtidigt en rekommendation om att vaccinera personer som fick sin första och andra dos tidigt i år. En del av vårdpersonalen och till exempel boende på vårdhem fick sina två första doser med kort intervall på bara 3–4 veckor, och det är de som kan bli aktuella för en tredje dos snart.

Senare i höst tar institutet ställning till behovet att ge en tredje dos också till övriga befolkningsgrupper.

SHM ger grönt ljus

I en intervju för Helsingin Sanomat tidigare i dag sade överläkaren Taneli Puumalainen på Social- och hälsovårdsministeriet att det inte finns något som hindrar att vaccinationerna kör igång omedelbart.

Tidigare i dag meddelade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att de börjar vaccinera personer med nedsatt immunitet.

Cirka 50 000 personer lider av nedsatt immunförsvar i Finland för närvarande. Det gäller till exempel cancerpatienter och personer som genomgått transplantationer.

Diskussion om artikeln