Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaten får gott betyg på Yrkesakademin: "Jag slänger bara bort mat då det är kalops"

På Yrkesakademin i Vasa kokas 300 - 400 portioner mat per dag, men antalet varierar mycket. Den här fredagen har kökspersonalen kokat 230 portioner.

Dagens rätt är maletköttbiffar med potatis. Maten verkar gå bra hem hos skolans studerande. Dagar då det är vegetarisk mat brukar färre studerande äta på skolan, och matsvinnet brukar vara större.

Det är bra mat här. Jag brukar inte kasta bort skolmat men ibland händer det - om det är kalops eller om jag inte orkar äta upp.

― Leo Lahtinen, studerande på VVS-linjen

Också Oscar Ekström som studerar på maskin- och metallinjen är mycket nöjd med maten på Yrkesakademin. Han brukar äta upp all mat och det gör han också i dag. Favoritmaten är fiskpinnar.

Även om det förekommer ett visst matsvinn är studerandena överlag väldigt bra på att äta upp maten, berömmer man från kökets sida. Överbliven mat donerar skolan till Mathjälpen och skickar med som lunch åt studerande på bygg - och skogslinjerna som är mycket utomhus.

Våra studerande brukar säga att maten här är annorlunda än i högstadiet. Den är mer mättande. Vi brukar säga till i början av hösten innan de vant sig, så att de inte tar för mycket mat.

― Carita Ståhl, arbetsledare i YA:s storkök i Vasa.