Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

THL rekommenderar tredje dos coronavaccin för de med nedsatt immunförsvar - också vårdpersonalen får en tredje spruta

En blond ung person sitter på en stol. En vårdare böjer sig ner bredvid henne och ger en spruta i armen. Vårdaren bär munskydd.

Personer med nedsatt immunförsvar bör få en tredje dos coronavaccin. Det rådet ger nu Institutet för hälsa och välfärd THL. Budet har redan gått vidare till kommunerna.

Forskningen visar att två doser coronavaccin inte alltid ger ett fullgott skydd mot coronavirusinfektion för personer med nedsatt immunförsvar. THL har därför på fredagen gått ut med en uppmaning till sjukvårdsdistrikten att inleda arbetet med att ge en tredje dos vaccin åt den här gruppen.

- Vi har redan fört det här vidare till kommunerna, säger överläkare Peter Nieminen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Den tredje dosen kan ges tidigast två månader efter att man fått den första dosen. THL rekommenderar att den tredje dosen är av samma vaccinfabrikat som den föregående, men det är inget absolut krav.

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Peter Nieminen, överläkare.

Förutom de med nedsatt immunförsvar kommer det inom kort också att bli aktuellt att ge en tredje vaccindos åt de som fick de första doserna coronavaccin i början av året.

De här personerna, i första hand anställda inom social- och hälsovården, fick sina båda doser med endast några veckors mellanrum. Det har visat sig ge ett sämre skydd än om doserna ges med ett längre mellanrum.

Unga vuxna borde låta vaccinera sig

I t.ex. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man redan börjat ge den tredje dosen vaccin.

- Det här påverkar inte de övriga coronavaccineringarna, säger Peter Nieminen.

- Vaccineringarna av särskilt den andra dosen går framåt precis som den ska och också vaccineringen av de unga som får sin första dos.

Problemet är i stället unga vuxna, i åldern 25-35, som i en betydligt lägre utsträckning än i övriga åldersgrupper låtit vaccinera sig.

- Det gäller för dem att ta kontakt och vaccinera sig nu, så vi kommer ur det här, säger Peter Nieminen.

Det är ännu öppet om en tredje dos vaccin blir aktuell för resten av befolkningen. Den saken utreds och ska fattas beslut om under hösten, meddelar THL.