Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Har Alfa Romeo hittat Valtteri Bottas stallkamrat? Kinesisk talang pekas ut som favorit: "Varje F1-stall tittar på honom"

Från 2021
Guanyu Zhou firar seger.
Bildtext Guanyu Zhou har stått på prispallen många gånger i formel 2.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Guanyu Zhou. Är det namnet på Valtteri Bottas nya stallkamrat? Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur förnekar inte att kinesen är ett hett alternativ.

Valtteri Bottas fortsätter sin formel 1-karriär i Alfa Romeo från och med årsskiftet. Efter fem säsonger i Mercedes förväntas finländaren få axla ansvaret som försteförare i sitt nya stall.

Den andra förarplatsen är fortfarande öppen, men enligt webbplatsen Motorsport har stallet ringat in sitt huvudspår.

Kinesen Guanyu Zhou har imponerat i formel 2-serien i år och enligt vissa uppgifter ska allt vara klart med Alfa Romeo. Enbart underskriften på kontraktet saknas.

– Zhou gör det bra i F2 och han är garanterat på vår lista, säger stallchefen Fred Vasseur enligt Motorsport.

Zhou, som är kopplad till F1-stallet Alpine just nu, ligger tvåa i F2-sammandraget och har vunnit tre lopp under 2021. Dessutom har 22-åringen ekonomisk uppbackning från kinesiska sponsorer – en faktor som inte ska underskattas i sammanhanget.

Zhou skulle kunna pumpa in många miljoner i stallet från sitt hemland. Han förväntas kunna bli Kinas första formel 1-stjärna genom tiderna.

– Det handlar inte bara om att han är från Kina. Han är en tätförare i F2, har vunnit lopp och jag gissar att varje formel 1-stall tittar på honom, säger Vasseur.

Inga beslut före Sotji

Andra potentiella namn som nämns är Saubers akademiförare Theo Pourchaire och den nuvarande Alfa Romeo-föraren Antonio Giovinazzi.

Enligt Vasseur kommer man att avvakta F2-helgen i Sotji om en vecka innan man fattar några beslut.

Pourchaire är femma i formel 2, men 18-åringen saknar nästan helt och hållet rutin från formel 1-bilar.

– Vi måste bygga upp allt runt honom. F1 är väldigt komplext och vi har få testdagar. Vi kommer att ha en ny bil nästa år och det kan uppstå problem med tillförlitligheten. Det måste med i beräkningarna.

Finländske veteranen Kimi Räikkönen lägger av efter den här säsongen och lämnar därmed Alfa Romeo. Räikkönen har missat de senaste F1-loppen på grund av coronasmitta.

Robert Kubica har ersatt Räikkönen, men i intervjuer har Kubica meddelat att han är medveten om att han knappast hör till stallets hetaste alternativ för att köra som ordinarie förare under 2022.

Diskussion om artikeln