Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö live: Det hettar till i komposten – följ med hur temperaturen stiger

Från 2021
Uppdaterad 23.09.2021 17:22.
Tre kvinnor står vid en kompost, två tittar in i kameran och den tredje filmar.
Bild: Yle/Strömsö

Går det att få upp värmen i komposten till över 50 grader på hösten? Spänningen är stor här på Strömsö nu när den nya komposten har varit igång i snart en vecka. Häng med på vår kompostresa och se hur det går.

Det är dags för en ny direktsändning från Strömsös trädgård. Den här gången ska vi kolla till hur den nya komposten mår.

Hur mycket har temperaturen egentligen stigit? Lena hoppas att den ska nå över 50 grader eftersom man då får en renare jord, utan sjukdomar och ogräsfrön.

Förutom att mäta tempen kollar vi också till om komposten är lagom fuktig och luftig samt fördjupar oss i det spännande livet i komposten där mikrober och småkryp jobbar med att göra jord av trädgårdens skräp.

Direkt på Arenan

Så häng med oss ännu en kväll i trädgården, dela dina komposthistorier eller ställ frågor i chatten. Ringa in torsdagen den 23.9 i kalendern, då kör vi nästa Strömsö live på Arenan från kl 18.00.

Vi sänder direkt från vår kompost på torsdag 23.9 med start kl. 18. - Spela upp på Arenan

Följ med vår kompostresa

Under höstens lopp har du möjlighet att följa med hur vi bygger upp vår kompost. Vi kommer att hålla koll på den, se till att temperaturen stiger som den ska, fylla på med mera kompostmaterial och justera den om vi märker att den inte är pigg.

Du har möjlighet att följa med hela processen fram till vintervilan i våra kommande direktsändningar.

Så här skapar du ett Yle-konto

För att kunna chatta med oss behöver du logga in på ditt Yle-konto eller skapa ett nytt.

Med Yle-kontot loggar du in på Yles alla tjänster, såsom Arenan, Nyhetskollen och Svenska.yle.fi till exempel för att kunna kommentera eller chatta, och för att få ett skräddarsytt innehåll för just dig. Tryck här för att logga in.

Skriv in din e-postadress (det är den du i fortsättningen loggar in med) och ett lösenord. Bekräfta ditt konto via det meddelande du får per e-post. Yle-kontot är klart!

Här kan du hitta mer info on Yle-kontot.

Förra veckan startade vi en ny kompost från grunden och svarade på frågor som kom in via chatten. Den sändningen kan du se här nedan:

Bygg en enkel kompost med oss – vi visar hur du lägger grunden (16.9.2021) - Spela upp på Arenan

Tidigare i höst presenterade vi no dig som odlingsmetod. Den sändningen kan du se här nedan:

Kasta spaden och odla med no dig-metoden (26.8.2021) - Spela upp på Arenan