Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kritik mot svenska insatsen i VM-kvalet – OS-tvåan hade problem mot Finlands premiärmotståndare: "Finns alltid en oro vid 1–0"

Från 2021
Sveriges Caroline Seger med boll i landskamp mot Slovakien.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

OS-tvåan Sverige imponerade inte i VM-kvalet mot Slovakien. Svenskorna startade trögt, men slog Finlands första kvalmotståndare. "Effektiviteten och kvaliteten var inte tillräckligt bra", säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Kvalet till fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland är i full gång – och Finlands grupp öppnade med en knapp, svensk seger i kväll.

Kvalgruppens klara favorit Sverige slog Slovakien med 1–0, och insatsen fick inte speciellt mycket beröm i den svenska tv-sändningen. Sverige var långt ifrån det explosiva anfallsspel som tog laget till en OS-final och silver i somras.

"Ett trögt och ofarligt offensivt spel. Man fick inte i gång spelet och det var inte godkänt, men man får med sig poängen", var domen från experterna i TV6-sändningen.

– Det här var tredje gången som vi mötte Slovakien under min tid och spelmässigt har vi aldrig varit så här överlägsna tycker jag, men vi gjorde inte mål. Effektiviteten och kvaliteten var inte tillräckligt bra, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Fridolina Rolfö satte det svenska segermålet tidigt. Slovakiens målvakt Maria Korenciová spelade ett uppspel rakt i gapet på motståndarna, Sverige ställde om och Rolfö var till slut fri när inspelet kom.

Svajig slovakisk målvakt

Efter paus mäktade Slovakien med att skaka fram ett par halvfarliga lägen för att kvittera och den vägen ställa till med en jätteskräll.

– Så länge det står 1–0 finns det alltid en oro vid sidan om och på planen, men när man tittar på det efteråt så tror jag att vi känner oss ganska lugna med vad de presterade framåt, säger Gerhardsson.

– Finland och Irland lär bli våra huvudmotståndare i det här kvalet. Man vet ju aldrig, de kan också få problem här.

Finland startar VM-kvalet mot just Slovakien på tisdag.

Om Korenciová får fortsatt förtroendet mellan stolparna då, finns åtminstone en svag punkt att massera för Finland. Målvakten visade upp ett riktigt svajigt spel med fötterna och gav ständigt bort bollen när Slovakien försökte bygga spelet bakifrån.

Finland samlades tidigare i veckan och laddar upp för kvalstarten. Matchen mot Slovakien spelas i Åbo och sänds i Yles kanaler.

Kvällens andra match i gruppen mellan Georgien och Irland är uppskjuten till nästa sommar. Anledningen till det är Georgiens coronaregler som satte stopp för Irlands spelare från brittiska klubbar.

Finlands matchprogram i VM-kvalet

2021

21 september: Slovakien (h)

21 oktober: Georgien (b)

26 oktober: Irland (h)

25 november: Sverige (b)

2022

8 april: Slovakien (b)

12 april: Georgien (h)

1 september: Irland (b)

6 september: Sverige (h)

Diskussion om artikeln