Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förenta Nationernas generalsekreterare: Världen är på en katastrofal väg mot 2,7 graders uppvärmning

Skorstenar skjuter rök mot himlen vid fabriker i Lanzhou.
Bildtext Kina var en av de länderna som inte uppdaterade sina utsläppsmål i juli. På arkivbilden skjuter skorstenar upp rök mot himlen vid fabriker i Lanzhou, Kina.

För att undvika de värsta följderna av klimatkrisen har det beräknats att det krävs att utsläppen minskar med 45 procent, men enligt en ny rapport kommer utsläppen att öka med 16 procent fram till år 2030 om vi fortsätter på samma spår som nu. Det visar Förenta Nationernas färska rapport.

I rapporten har mer än 100 länders planer på klimatåtgärder studerats, och slutsatsen är att vi är på väg i fel riktning. Om utsläppen ökar med 16 procent kan det leda till att den globala medeltemperaturen stiger med 2,7 grader celsius över förindustriella temperaturen.

Tidigare har en ökning på 2,5 grader varit en av de värre prognoserna. Världens medeltemperatur har redan ökat med 1,1 grader.

– Utsläppen måste minska med 45 procent fram till 2030 för att nå koldioxidneutralitet i mitten av århundradet, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres under ett virtuellt möte som USA: s president Joe Biden var värd för, där flera världsledare deltog.

– Världen är på en katastrofal väg mot 2,7 graders uppvärmning, tillade han enligt nyhetsbyrån AP.

Cirka 113 länder, inklusive USA och EU lämnade in uppdateringar av sina utsläppsmål i slutet av juli. Uppdateringarna skulle leda till att utsläppen minskar med 12 procent. Ett flertal länder, bland annat Kina, Indien och Saudiarabien uppdaterade inte sina utsläppsmål.

– Ledare måste delta i en uppriktig diskussion som drivs, inte bara av den mycket legitima önskan att skydda nationellt intresse, utan också av önskan att bidra till mänsklighetens välfärd. Det går helt enkelt inte att vänta längre, och människor över hela världen förväntar sig inget mindre, sa FN:s klimatchef Patricia Espinosa.

Källor: AP, FN, BBC