Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA uppger att drönarattack i Kabul i augusti var ett misstag – tio civila dog

Uppdaterad 18.09.2021 08:26.
Yhdysvaltai ilmahyökkäyksessä tuhoutunut auto Afganistanin Kabulissa.
Bildtext Människor samlas kring platsen där en amerikansk drönarattack ägt rum i Kabul, i Afghanistan i Augusti.

USA har enligt flera medier medgett att de har begått ett misstag då de i en drönarattack i augusti dödat tio civila i Afghanistan i Kabul. Attacken skedde endast några dagar innan den amerikanska militären lämnade landet.

Den 29 augusti utförde USA en drönarattack i Kabul där tio civila, en biståndsarbetare och sju barn, dödades. Det yngsta barnet var två år gammalt.

Pentagon uppger att det var ett misstag, rapporterar flera medier.

Det här framkommer efter att en utredning gjorts efter drönarattacken i augusti.

Enligt utredningen hade biståndsarbetarens bil, som var drönarattackens måltavla, kopplats till terrorgruppen Islamic State Khorasan Province (IS-K).

USA:s generallöjtnant Kenneth McKenzie beskrev attacken som ett tragiskt misstag och sa att det är osannolikt att familjen var associerad med IS-K eller var ett hot mot amerikanska styrkor, enligt BBC.

– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt, sa McKenzie.

Tidigare hade amerikanska officerare sagt att drönarattacken riktats mot en självmordsbombare som tillhörde IS, och som de ansåg att utgjorde ett direkt hot mot Kabuls flygplats.

Drönarattacken ägde rum 3 kilometer från flygplatsen, då biståndsarbetare Zamairi Akmadhi anlände vid sitt hem. Attacken orsakade en till explosion, som uppgavs som bevis om att bilen bar på en bomb – men som senare efter utredningen anses ha varit en propantank.

– Det är fel, det är en brutal attack och det har hänt baserat på falsk information, sa Ramin Yousufi, en av de anhöriga enligt BBC.

En av de som dödades, Ahmad Naser, hade fungerat som tolk och arbetat för amerikanska styrkor, rapporterar BBC.

Källor: BBC, CNN, AP