Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt drag: Argt Frankrike kallar hem sina ambassadörer från USA och Australien till följd av den nya försvarspakten

Från 2021
Uppdaterad 17.09.2021 23:58.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar. Han tittar framåt och ser besviken ut.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron fattade beslutet om att kalla hem ambassadörerna efter att Australien ingått samarbete med USA i stället för Frankrike.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Ambassadörerna kallas hem för konsultation efter att USA, Storbritannien och Australien ingått i försvarspakten Aukus. USA och Australien försöker lugna ner Frankrike, men enligt experter bär ländernas "peppande ord" inte frukt.

Det är mycket ovanligt att man kallar hem ambassadörer från allierade länder. Att man gör det nu ses som ett starkt ställningstagande och det kan klassas som en diplomatisk kris. Experter har kallat Frankrikes drag historiskt.

Beslutet att kalla hem ambassadörerna har fattats av Frankrikes president Emmanuel Macron. Franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian säger att beslutet har fattats baserat på "exceptionellt allvarliga grunder".

Enligt diplomatiska källor är det första gången som Frankrike agerar på det här sättet.

Försvarspakten Aukus konkreta åtgärd förser Australien med atomubåtar – Australien hade redan ingått avtal om att köpa dieseldrivna ubåtar från Frankrike, men det avtalet har sagts upp och Frankrike har till följd av det gått miste om 31 miljarder euro.

Australien: "Vi förstår Frankrikes djupa besvikelse"

Australien vill övertyga Frankrike om att man ser dem som allierade och att man värdesätter deras relation.

– Men vi förstår Frankrikes djupa besvikelse med vårt beslut, säger en talesperson för den australiska utrikesministern.

Många har ifrågasatt varför Australien drog sig ur projektet med Frankrike. Australien har förklarat att man ville inleda ett nytt samarbete med USA för att “inleda framtida samarbeten kring atomdrivna båtar” och att det i framtiden ska ske mellan “flera olika allierade och partner”.

Enligt Frankrike var man helt ovetande om det nya samarbetet mellan USA och Australien.

Bråket mellan Frankrike och Australien det allvarligaste på över 15 år

Australiens premiärminister Scott Morrison har däremot tillbakavisat kritiken. 

– Jag har i samtal med den franska presidenten nämnt möjligheten att Australien kan skrota överenskommelsen.

Morrison säger att han i juni nämnt för president Macron att Australien kan omarbeta planerna.

– Jag gjorde saken mycket tydlig under en lång middag i Paris. Jag sade att Australien kommer att fatta beslutet baserat på våra intressen som nation.

Också Australiens försvarsminister Peter Dutton har försvarat valet att avbryta avtalet med Frankrike. Han har sagt att man valde USA eftersom "fransmännens ubåtar inte var överlägsna dem från USA och Storbritannien".

Bråket mellan Frankrike och Australien är det allvarligaste sedan år 1995. Det året bombades och förstördes det franska kosulatet i West Perth i västra Australien i en våldsam protest mot franska kärnvapenprov i Stilla havet.

USA försöker lugna ner fransmännen – Expert: "USA:s uppmuntrande ord räcker inte till"

USA hoppas lugna ner Frankrike under ett FN-möte nästa vecka. USA:s utrikesministerium säger att man varit i kontakt med Frankrike efter att man dragit tillbaka sina ambassadörer.

– Vi har varit i nära kontakt med våra allierade i Frankrike. Vi har full förståelse för deras situation. Frankrike är en livsviktig samarbetspartner och vår äldsta allierade. Vi värdesätter vår relation högt, säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesministerium.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har själv också försökt lugna ner Frankrike med att säga att “Frankrike är en viktig partner för USA”. Experter säger ändå att Blinkens ord inte räcker till för Frankrike.

– De uppmuntrande orden räcker inte till för Frankrike, speciellt inte efter att man fått reda på att samarbetet mellan Australien och USA har varit under arbete under flera månader, säger Pierre Morcos, expert i internationella frågor i Washington.

Hård kritik från franskt håll

Sedan nyheten om den nya försvarspakten utkom har Frankrike har varit hård i responsen på försvarspakten.

Franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian regerade med att säga att USA:s och Australiens överenskommelse om ubåtar kom som "en kniv i ryggen".

– Vi hade skapat en relation byggd på tillit till Australien och de har förrått den här tilliten. Jag är väldigt arg i dag och bitter... Det här är inte något som allierade gör mot varandra, sa han.

Le Drian fick i fransk radio frågan om Frankrike "lurats" av USA. På den frågan svarade han: "Er analys av situationen är mer eller mindre korrekt"

Källa: AFP, AP, Reuters, BBC, CNN