Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Haavisto till HS: Drygt 8 000 personer i Afghanistan har begärt hjälp av Finland

Från 2021
Pekka Haavisto fotograferad utomhus. Han bär en regnrock ovanpå en blå kragskjorta. Han bär slips och beigea byxor.
Bildtext Evakueringarna från Afghanistan blev på hälft. Många behöver ännu hjälp, berättar utrikesminister Pekka Haavisto.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Finland må ha lämnat Afghanistan, men arbetet med att försöka evakuera fler personer från Kabul fortsätter. Utrikesminister Pekka Haavisto säger i en intervju för Helsingin Sanomat att drygt 8 000 personer i Afghanistan har anhållit om hjälp av Finland.

Finland lyckades under evakueringarna i augusti få ut 414 personer ur Afghanistan. Utrikesminister Haavisto säger att arbetet med att försöka evakuera fler personer fortsätter.

En del av de 8 000 människor som nu bett om hjälp av Finland är personer som upplever sig vara i fara, säger Haavisto i en intervju för tidningen Helsingin Sanomat.

– Vårt Afghanistanteam samlar ständigt information om de olika gruppernas läge i Afghanistan och vad vi kan göra för dem, säger Haavisto till HS.

En del av de som kontaktat Utrikesministeriet har gjort det efter att de inte längre kan jobba och därmed inte har någon inkomst.

Bland de som man inte lyckades evakuera i augusti finns drygt 40 personer som behöver konsulär hjälp. De har antingen finländskt pass eller uppehållstillstånd i Finland. Utöver dem finns cirka 30 personer som tidigare jobbat vid Finlands ambassad kvar i Afghanistan.

Också familjemedlemmar till personer som bor i Finland finns kvar i Afghanistan.

Kan Turkiet hjälpa?

Haavisto säger att Finland diskuterat med Turkiet om hjälp med evakueringarna när flygplatsen i Kabul öppnar. Turkiet och Qatar har nämligen erbjudit sina tjänster när det kommer till att hantera flygplatsen i den afghanska huvudstaden. Finland hoppas att personer med utländskt pass eller uppehållstillstånd skulle få lämna Afghanistan när flygplatsen öppnar för trafik.

Finland försöker också leverera tillfälliga resehandlingar till dem som tidigare jobbat vid Finlands ambassad.

Haavisto nämner i intervjun också att Sverige fått cirka 25 000 begäran om hjälp.

Källa: HS