Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland redo att ge alla över 12 år en tredje coronaspruta – minister Kiuru: "Vi kan inte prioritera andra länders medborgare framom våra egna"

Från 2021
Uppdaterad 18.09.2021 11:08.
Krista Kiuru sitter vid ett bord och tittar åt sidan. På bordet finns en mikrofon och ett glas vatten. Hon tittar åt sidan och ler.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru intygar att Finland är redo att ge alla över 12 år en tredje coronavaccindos om det så behövs.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

En tredje coronavaccindos börjar delas ut till personer med nedsatt immunförsvar och vårdpersonal. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att Finland har berett en tredje vaccindos för alla över 12 år.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger till Yle att Finland skrivit under ett leveransavtal för att säkerställa att det finns tillräckligt med vaccin om en tredje dos blir aktuell för en större del av Finlands befolkning.

Hon säger att det ska finnas tillräckligt med vaccin så att alla över 12 år ska kunna få en tredje coronaspruta om det blir aktuellt.

– Om en tredje boosterdos behövs, ska vaccinen räcka till. Social- och hälsovårdsministeriet har förberett sig på det och nu väntar vi på ett beslut av vår expertgrupp. Vi är redo att vaccinera hela befolkningen som är över 12 år om vi får den rekommendationen, säger minister Kiuru.

När klarnar det om en större del av befolkningen får en tredje vaccindos?

– Den nationella expertgruppen utreder saken som bäst och under hösten kommer beslutet.

Kiuru säger att det är bra att man redan nu säkerställt vaccin om en tredje dos blir aktuell för alla över 12 år. Att utreda leveranser av vaccin först efter att expertgruppen fattat beslutet hade enligt Kiuru varit för sent.

"Vi måste prioritera vår egen befolkning"

Många, bland annat Världshälsoorganisationen WHO, har varit kritiska till att man ger en bredare grupp människor en tredje coronaspruta. WHO anser att man mycket väl kan vaccinera de svaga en tredje gång, men organisationen anser att västländerna borde donera resten av vaccindoserna till fattiga länder.

Många fattigare länder har inte kommit i gång med vaccineringarna ordentligt. Västländerna har kritiserats för att vara själviska när de ger den egna befolkningen en tredje dos.

Minister Kiuru, är västländerna själviska?

– Det stämmer att den globala vaccinationstäckningen är låg, speciellt i Afrika. Men Finland har genom Covax-projektet donerat vaccindoser som vi inte använder till fattigare länder. Det handlar om vaccin av typen Johnson & Johnson och Astra Zeneca. Men vaccindoserna från Pfizer-Biontech och Moderna behöver vi själva till våra medborgare. Mitt uppdrag är att skydda finländarnas hälsa. Vi kan inte prioritera andra länders medborgare framom våra egna.

En sjukskötare i munskydd håller upp en coronavaccindos.
Bildtext Man behöver inte längre boka tid för coronavaccinering. Minister Kiuru anser att fler popup-vaccineringspunkter behövs.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Vi når kanske inte 80 procent vaccinationstäckning i mitten av oktober – om inte de ovaccinerade nu tar sig i kragen

Enligt den senaste statistiken har 65,9 procent av alla finländare över 12 år fått två doser av coronavaccinet. 83,1 procent har fått en dos. Regeringen har sagt att samhället kan öppna när 80 procent av befolkningen fått två doser.

– Vårt uppdrag nu är att få finländarna vaccinerade. Mitt budskap till dem som inte vaccinerat sig är: Ta det. Vaccinet skyddar oss och gör att vi kan öppna samhället. Det här är alla enskilda medborgares ansvar. Genom vaccinet undviker vi också onödiga dödsfall.

Krista Kiuru sitter vid ett bord och talar. I förgrunden syns en redaktörs huvud bakifrån.
Bildtext Minister Kiuru säger att det är alla finländare måste få ansvar. Coronavaccinen är vägen ut ur pandemin, säger hon.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Regeringen har uppskattat att Finland når en 80 procents vaccinationstäckning i mitten av oktober. Minister Kiuru säger ändå att Institutet för hälsa och välfärds nya uppskattning är slutet på oktober.

– Men det beror på medborgarna. Jag tror att alla vill att samhället ska öppna upp, men då måste vaccinationstäckningen stiga. Och fler måste vaccinera sig också efter det för att samhället ska fortsätta vara öppet. Det handlar inte bara om att öppna samhället, utan hålla det öppet.

En del områden och kommuner har lägre vaccinationstäckning. Exempelvis i Österbotten har färre vaccinerat sig. Minister Kiuru tror ändå inte på regionala restriktioner för de områden där vaccinationstäckningen är lägre.

– När vi öppnar upp, öppnar vi hela landet.

Den här gruppen får tredje dosen nu

Institutet för hälsa och välfärd kom på fredagen med informationen att personer med nedsatt immunförsvar, vårdpersonal och äldre som bor på vårdboenden samt deras skötare ska coronavaccineras en tredje gång. Social- och hälsovårdsministeriet har gett grönt ljus för dessa vaccineringar.

Den här gruppen vaccinerades bland de första i Finland. En stor del av dem fick andra vaccindosen 3–4 veckor efter den första.

Institutets rekommendation kom efter att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) samt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt meddelade att man börjar dela ut en tredje dos till den här riskgruppen på grund av ett för stort vaccinutbud.

Institutets rekommendation gäller hela Finland, vilket betyder att det är fritt fram för alla sjukvårdsdistrikt att dela ut en tredje dos vaccin till den utsatta gruppen.

Vem har nedsatt immunförsvar?

Tredje vaccindosen ges till dem som på grund av sjukdom, vård av coronapatienter eller andra orsaker inte har ett tillräckligt starkt skydd mot covid-19 som andra grupper.

Till personer med nedsatt immunförsvar hör bland annat cancersjuka och personer som genomgått en organtransplantation. Den fullständiga listan över de med nedsatt immunförsvar som får den tredje dosen nu ser du nedan.

Sjukdomar och tillstånd som utgör grund för en tredje coronavaccindos

  • Organtransplantation

  • Stamcellstransplantation

  • Svår eller mycket svår immunbrist, medfött

  • Immunsuppressiv cancerbehandling

  • En del autoimmuna sjukdomar

  • Dialys och allvarlig kronisk njursvikt

  • Obehandlad eller långt avancerad hiv

  • Andra immunsuppressiva sjukdomar som konstaterats av läkare

    Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Forskning visar att två vaccindoser ger ett ypperligt skydd mot coronaviruset. I Finland har exempelvis ingen dubbelvaccinerad person under 60 år hamnat in på intensiven på grund av covid-19.

Institutet för hälsa och välfärd har uppgett att man under hösten utreder behoven för övriga människor att coronavaccineras en tredje gång.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel Ministeri Krista Kiuru: Suomi varannut kolmannet koronarokotteet kaikille yli 12-vuotiaille skriven av Pirjo Auvinen.