Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Afghanistan inrättas ministerium "för ondska och dygd" – enbart män anställs

Från 2021
Uppdaterad 18.09.2021 12:47.
En kvinna i burkha och en ung flicka i huvudduk som går på gatan i Kabul.
Bildtext Bild från Kabul den 11 september 2021.
Bild: Wali Sabawoon / STELLA Pictures / ddp

I Afghanistan fortsätter de nya makthavarna, talibanerna, att kringskära kvinnors rättigheter och rörelsefrihet.

Det senaste är att den nya talibanregeringen har ersatt det tidigare kvinnoministeriet med ett nytt ämbetsverk som kallas "ministeriet för ondska och dygd."

I det nya ministeriet är alla anställda män, och det ska övervaka att talibanernas strikta tolkning av islam efterlevs. Enligt bedömare är det här ytterligare ett steg tillbaka mot det talibanska skräckväldet för 20 år sedan.

Dygdministeriet inrättades i all tysthet. Enligt BBC byttes bara kvinnoministeriets skylt ut mot en ny.

Det är oklart om det tidigare kvinnoministeriet, där en stor del av de anställda var kvinnor, får leva kvar i någon annan form.

För några dagar sedan uppgav talibanernas minister för högre utbildning, Abdul Baqi Haqqani, att kvinnor i Afghanistan kommer att få studera vid universitet, men könsuppdelning och islamisk klädkod kommer att vara obligatoriskt.

Farhågorna är stora att talibanernas löften om att de nu förstår, att Afghanistan har förändrats de senaste 20 åren, kommer på skam. Det råder stor diskrepans mellan tal om nya tider och de faktiska åtgärder som talibanerna vidtar.

På lördagen kom också beskedet att Världsbankens program för ekonomisk utveckling till stöd för kvinnor och landsbygd tvingas avbryta sitt arbete i Afghanistan. Programmets alla utländska anställda eskorteras ut ur landet på lördagen.

Diskussion om artikeln