Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk Ungdom fördömer Krista Kiurus uttalande om att Finland har rätt att hamstra vaccin

En man med svart kostym och blå skjorta ser in i kameran. Han är fotad inomhus, i bakrgunden stora fönster genom vilka grönt syns.
Bildtext Nicholas Kujala är viceordförande för SU.

Svensk Ungdoms viceordförande Nicholas Kujala riktar skarp kritik mot familje- och omsorgsminister Krista Kiurus syn på Finlands vaccinpolicy.

Kiuru sade i Yle-programmet Morgonettan i morse att Finland är redo att ge alla över 12 år en tredje vaccinspruta, och att Finland ser till att vaccinlagren räcker till.

Vad gäller Finlands globala ansvar konstaterade Kiuru att Finland inte kan prioritera andra länders medborgare framom våra egna.

Kujala konstaterar att Finlands sätt att köpa skyddsutrustning och vaccin varit starkt nationalistiskt, och har förvärrat pandemin på de värst utsatta områdena.

– Pandemin är i grunden en global kris som ett enskilt land inte kan stoppa. Finland måste tillsammans med västvärlden bära sitt globala ansvar och dela ut ett allt större antal vaccindoser till länder som inte har råd att köpa dem själva, säger Kujala.  

"Visa medmänsklighet, Kiuru!"

Han säger att coronapandemin kan bekämpas bara med en tillräckligt stor global vaccinationstäckning.

– Det är dags för minister Kiuru att finna sin medmänsklighet och förstå hur många människor som är utsatta på grund av Finlands och västvärldens vaccinationspolitik. Coronaviruset sprids ännu i världen och vi kan inte öppna våra samhällen utan att också hjälpa de länder, som står ensamma i coronakrisen.

Världshälsoorganisationen WHO och många andra har varit kritiska till att länder som Finland börjat planera att ge en tredje coronavaccindos till sina medborgare, i stället för att donera vaccindoser till fattiga länder.