Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succén i Davis Cup: Finland behövde bara tre matcher för avancemang – säkrade segern utan att tappa ett enda set

Harri Heliövaara slår bollen i Davis Cup.
Bildtext Henri Kontinen och Harri Heliövaara säkrade Finlands avancemang.

Davis Cup-helgen i Esbo blev en succé för det finländska laget. Två singlar och en dubbel räckte för att spela bort Indien.

I går inledde Finland med att vinna singelmatcherna – först ut var Otto Virtanen och sen fyllde Finlands största namn Emil Ruusuvuori på. Både Virtanen och Ruusuvuori vann i två raka set.

Dag två av landskampen mot Indien startade med Henri Kontinen och Harri Heliövaara i dubbeln. Duon hade chansen att säkra Finlands avancemang och efter drygt en och en halv timmes spel var det avgjort.

2–0 i set till Finland efter två setsegrar i tiebreak. När seten avgjordes var finländarna skoningslösa och vann båda tiebreaken med 7–2.

Kontinen och Heliövaara gav Finland ointagliga 3–0 i matcher och singelspelet senare i dag blir ren kosmetika.

– För mig personligen har det inte varit så här roligt att spela tennis på ett och ett halvt år, säger Henri Kontinen på innerplanen när han tackar publiken i Esbo.

Finland är vidare i Davis Cup, men det är fortfarande oklart när nästa landskamp spelas. Det blir antingen fortsatt kval i slutet av november eller raka vägen till kvalet till högsta ligan i mars nästa år.

Vägen stakas ut efter att resultaten i de övriga matcherna som spelas i förstadivisionen är klara. Totalt går tolv lag vidare och de åtta högst rankade landslagen undviker fortsatt kval i november. Inför helgens spel låg Finland inte bland de åtta främsta.