Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommunistpartiet misstänker valfusk i Ryssland – Navalnyjs anhängare kritiserar meddelandeappen Telegram

Från 2021
Valfunktionärer sorterar valsedlar i Vladivostok den 17 september.
Bildtext Valfunktionärer i Vladivostok sorterar valsedlar den 17 september. Det tre dagar långa valet avslutas på söndag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det ryska kommunistpartiet hävdar att det förekommit omfattande valfusk i det tre dagar långa parlamentsvalet som avslutas på söndag.

Partiledaren Gennadij Ziuganov sa på lördagen att den ryska valkommissionen måste reagera på rapporter om att man bland annat fyllt valurnor med falska valsedlar.

Den oberoende rörelsen Golos rapporterar också om oegentligheter som köp av röster och brister i hur valurnor har övervakats.

Kommunistpartiet stöder i allmänhet regeringens förslag i parlamentet men det blir en prestigeförlust för president Vladimir Putins parti Enade Ryssland ifall kommunerna går framåt i valet, vilket de väntas göra.

Enade Ryssland väntas fortsätta som styrande parti även efter valet, men partiet kan förlora sin absoluta majoritet i parlamentets underhus.

Kvinna i Moskva deltar dem 18 september i det ryska presidentvalet.
Bildtext En kvinna röstar i valet i Moskva den 18 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Meddelandeappen Telegram beskylls för censur

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs anhängare kritiserar samtidigt den ryska meddelandeappen Telegram för censur. Orsaken är att appen följt Googles och Apples exempel genom att ha avlägsnat en bot som skulle ha använts till att koncentrera röster på kandidater som har bra chanser att vinna i det egna distriktet.

Google och Apple tog bort liknande appar från sina appbutiker efter påtryckningar från Ryssland. Apparna skulle ha gett detaljerade instruktioner om vem det skulle löna sig att rösta på för att utmana Enade Ryssland.

Telegrams grundare Pavel Durov säger att bolaget tog bort boten på grund av det ryska förbudet mot att föra kampanj medan valet pågår. Han anser att förbudet är legitimt och att liknande förbud finns i många andra länder.

Navalnyjs talesperson Kira Yarmysh har i ett inlägg på Twitter fördömt att privata företag gör sig skyldiga till censur.

Navalnyjs anhängare säger samtidigt att deras rekommendationer för hur man ska rösta i valet fortfarande kan nås via sociala medier. Till exempel via ett Twitterkonto har man kunnat nå dokument i Googles molntjänst där det finns rekommenderade kandidater att rösta på. 

Men Navalnyjs team sa på lördagen att Google krävt att de avlägsnar dokumenten från molntjänsten i och med att de ryska myndigheterna krävt att dokumenten ska bort.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln