Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En månad under det nya talibanstyret: Så ser afghanernas nya vardag ut – och fyra andra lästips för söndagen

Katukauppiaat lykkäsivät Kabulissa keskiviikkona kärryjään
Bildtext Yle besökte Kabul, en månad efter talibanernas intåg. Scrolla nedåt för att läsa reportaget!

God söndag! Här kommer lite helgläsning.

Många vårdare har fått nog – vad är det som gör arbetet så belastande?

Många vårdare har de senaste åren funderat på att byta bransch, däribland sjukskötaren Eljas Honka-Hallila vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS). Men coronakrisen fick hans planer att gå i stöpet.

– Jag var redan på väg bort. Jag och min fru skulle ha varit på en ett år lång resa, huset var sålt, vaccinerna väntade i kylskåpet, men sedan kom coronan, säger Eljas Honka-Hallila.

Vad är det egentligen som gör att så många vårdare vill sadla om? Honka-Hallila ser fem huvudsakliga orsaker till vårdarbristen.

Skärgårdens säljägare blir allt färre: "Slutar det med oss är det slut"

Säljakten kan komma att försvinna helt. I nuläget finns det bara en handfull aktiva säljägare kvar, och det är svårt att hitta nya som är intresserade av den utmanande jaktformen.

Vi träffade några av de sista säljägarna som fortfarande är verksamma i Åbolands skärgård. Här berättar de mer om sin bransch.

Efter flera år som transman vill Mira vara kvinna igen

Under de senaste tio åren har könsutredningarna bland unga ökat. När Mira som tonåring ville korrigera sitt kön hade hon bråttom. Nu önskar hon att hon hade gett processen lite mer tid.

– Jag vill inte kalla mig för en ångrare men jag kan ibland önska att det hade funnits en annan väg för mig, säger Mira, som i dag är 26 år gammal, till Svenska Yle.

På Kabuls gator vänjer man sig vid det nya normala

Det har gått ungefär en månad sedan talibanerna kom till makten i Afghanistan och mycket har förändrats för de afghaner som bor kvar i landet.

Yle besökte Chicken Street i Kabul, där kommersen står stilla och köpmännen inte längre har råd att betala hyrorna.

Klicka här för att läsa reportaget.

Vi slänger en miljon kilo mat om dagen – så kan du minska ditt matsvinn

Varje år uppstår ett matsvinn på ungefär 360 miljoner kilo i Finland – eller nästan en miljon kilo om dagen.

Den här veckan har den årliga nationella Spillveckan gått av stapeln, med syfte att uppmärksamma det matsvinn som uppstår i hela livsmedelskedjan, från produktion till konsumtion.

Svenska Yle träffar Sofia Grynngärds på Marthaförbundet och frågar vad vi kan göra för att minska matsvinnet i vår vardag. Klicka här för att läsa hennes tips!