Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens första rymdteam bestående av civila har återvänt till jorden: "Det var en jäkligt bra resa"

Från 2021
Uppdaterad 19.09.2021 14:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Världens första rymdteam bestående av civila har återvänt till jorden: "Det var en jäkligt bra resa" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De fyra amerikaner som åkte iväg i SpaceX-kapseln har återvänt till jorden, säkert. De landade i vattnet i Florida på lördagen.

De var den första gruppen bestående av endast civilpersoner som åkte till rymden, vilket betyder att ingen av dem har komplett astronaututbildning. Resan blev tre dagar lång och beskrivs som lyckad.

Resan är ytterligare en milstolpe för rymdturismen. Att göra en rymdresa är ändå inte billigt – en av de fem resenärerna är miljardär och han pungade ut en stor summa pengar för att möjliggöra resan.

Teamet bestod av Christopher Sembroski, Sian Proctor, Hayley Arceneaux och bidragsgivare Jared Isaacman. De släpptes ner i kapselns lastlucka med fallskärm och landade i vattnet i Florida på lördagskvällen.

Piloter på marken kontrollerade flygningen

Intresserade kunde följa med landningen live och efteråt kunde de fyra rymdresenärerna ses stiga ut ur kapseln med breda leenden. De vinkade till åskådare och visade tummen upp för att signalera att resan gått bra.

De möttes av applåder. Också i SpaceX kontrollcenter i Los Angeles kunde man glädas över en lyckad landning.

– Det där var en jäkligt bra resa för oss och det här är bara början, sa Isaacman efter landningen.

Hayley Arceneaux, 29 år, är den yngsta personen som någonsin nått jordens omloppsbana.

Teamet flög däremot inte rymdfarkosten själva. Det kontrollerades av piloter på marken – även Isaacman och Proctor är piloter.

Rymdturism: En ny business

Också teamet på SpaceX säger att resan gick bra, med bara några små problem som lätt kunde lösas av de fyra resenärerna ombord.

Exakt hur mycket Isaacman betalade för resan är oklart, men tidningen Time har uppskattat att det handlar om drygt 200 miljoner dollar.

SpaceX är ett privat raketbolag som grundats av Elon Musk, vd för Tesla Inc. Musk hoppas på att utveckla rymdturism och erbjuda resor till dem som är villiga att betala en smärre förmögenhet för resan.

Källor: Reuters, AFP