Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krisen mellan Frankrike, USA och Australien eskalerar – franska utrikesministern anklagar länderna för att ljuga: "Storbritannien är bara tredje hjulet"

Från 2021
Uppdaterad 19.09.2021 14:33.
Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian står vid ett talarpodium och pratar
Bildtext Franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian har använt hårda ord för att kritisera Australien och USA.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stämningen mellan Frankrike, USA och Australien fortsätter att vara dålig efter nyheten om att Australien, USA och Storbritannien bildar en försvarspakt. Den franska utrikesministern är alltjämt förbannad efter det slopade ubåtsavtalet med Australien.

Bråket mellan allierade Frankrike, Australien och USA ser inte ut att avta. Frankrike har de senaste dagarna kritiserat och riktat stor ilska gentemot Australien och USA efter att de ingått en försvarspakt med Storbritannien.

Fransmännen är arga eftersom de hade ett avtal värt 31 miljarder euro med Australien om att förse dem med dieseldrivna ubåtar.

Den dealen slopades när Australien gick med i försvarspakten eftersom USA blir Australiens nya ubåtsleverantör. Australien får nu i stället atomubåtar.

Det senaste i bråket mellan länderna är att Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian anklagar Australien och USA för att ljuga om planerna på en ubåtsaffär. Utrikesministern säger att det här handlar om en allvarlig kris.

– Vi är en betydelsefull partner, och betydelsefulla partners behandlas inte med en sådan brutalitet och en sådan oförutsägbarhet, säger Le Drian.

"Lögner, dubbelspel och övertramp"

Den franska utrikesministern har använt hårda ordalag under de senaste dagarna. Språket har beskrivits som "odiplomatiskt". Kritiken har riktats mot Australien och USA.

Le Drian säger att Frankrike nåddes av informationen om militärpakten "några timmar" före USA släppte nyheten för allmänheten.

– Det har förekommit lögner, dubbelspel och övertramp. Så här kan vi inte ha det, säger Le Drian.

På fredagskvällen kallade Frankrikes president Emmanuel Macron hem ambassadörer från USA och Australien i ett oväntat drag. Det är första gången det här sker mellan länderna.

Le Drian beskriver på söndagen beslutet med att dra tillbaka ambassadörerna som "mycket symboliskt".

– Vi vill visa hur missnöjda vi är och att det här är en seriös kris mellan oss, säger ministern.

Storbritannien lämnas utanför bråket

Australien och USA har försökt lugna ner Frankrike, medan Storbritannien relativt tyst följt med tvisten.

En del har ifrågasatt varför Frankrike inte också "straffat" Storbritannien och kallat hem ambassadörer därifrån.

– Det finns inget sådant behov med Storbritannien. De behöver inte förklara något. Storbritannien är bara tredje hjulet i hela den här grejen, säger fraska utrikesministern.

Australien: USA har bättre och billigare ubåtar än Frankrike

Samtidigt som Australien och USA har försökt lugna ner Frankrike har de också försvarat försvarspakten och ubåtsavtalet.

Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man hela tiden varit öppen och ärlig med Frankrike och att man varit bekymrad av det franska ubåtsavtalet. Finansminister Simon Birmingham säger att han visste att beslutet att dra sig ur avtalet med Frankrike skulle bli svårt.

– Vi underskattar inte vikten av att återställa vårt starka förhållande med Frankrike, säger han.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger på söndagen att man var djupt oroad över de franska ubåtarna även innan man drog sig ur affären. Han säger likt sina ministerkollegor att han förstår missnöjet och besvikelsen på franskt håll.

– Vi gjorde det klart och tydligt för Frankrike att vi fattar beslut om ubåtarna baserat på våra strategiska nationella intressen. Jag ångrar inte att jag prioriterade Australiens intressen, det kommer jag aldrig att göra.

Storbritanniens premiärminister Scott Morrison pratar. Bredvid honom syns Australiens flagga.
Bildtext Premiärminister Scott Morrison försvarar beslutet att dra sig ur avtalet med Frankrike.
Bild: AAP IMAGE, EPA-EFE/All Over Press

Enligt försvarsminister Dutton var ubåtsaffären med Frankrike "överbudgeterad" och "efter i planeringen".

Dutton säger också att de franska ubåtarna skulle ha behövt laddas, medan de från USA inte behöver det. Enligt honom var försvarssamarbetet med USA och Storbritannien lockade eftersom man genom det får "nyare, bättre och billigare ubåtar" av USA.

Källor: AFP, AP, Reuters.

Artikeln uppdaterades 19.9.2021 klockan 12.01 med ett förtydligande om vilken typ av ubåtar det handlar om.