Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu vill finländarna ut och resa igen – researrangörerna gör allt de kan för att öka kapaciteten

Från 2021
Uppdaterad 19.09.2021 15:26.
Programmet är inte längre tillgängligt

Resandet börjar ta fart – både i hemlandet och utomlands. Researrangörer vittnar om extremt stor efterfrågan och nu ökas antalet destinationer och flygturer.

Finnairägda Aurinkomatkats vd Timo Kousa säger att efterfrågan på semesterresor tog fart i mitten av augusti. Bolaget erbjuder nu 15 destinationer i utlandet och 5 i hemlandet.

– Vi säljer enormt bra just nu. Vi har öppnat så många nya resmål för hösten som vi bara har kunnat. De goda nyheterna på coronafronten har givetvis bidragit, säger han.

Också barnfamiljerna har börjat fråga efter resor, säger Kousa, men mest har det varit par och seniorer som varit aktiva.

– Vi försöker få fler destinationer och ökad flygkapacitet till skolornas höstlov. Nu efterfrågas också resor för vintersäsongen.

Aurinkomatkats kapacitet har fyrfaldigats sedan augusti. Grekland, Kanarieöarna och Thailand intresserar finländarna.

TUI börjar flyga från exempelvis Vasa igen

Vid researrangören TUI säger kommunikationsdirektör Laura Aaltonen att efterfrågan fick ett uppsving tidigare i veckan då Utrikesministeriet och Institutet för hälsa och välfärd lättade på reserestriktionerna.

– Höstlovet syns klart i bokningsläget, och också december intresserar. Jul- och nyårsresor säljer bra, säger Aaltonen.

TUI återupptar sina flygningar från de regionala flygplatserna i Vasa, Uleåborg och Björneborg.

turism
Bildtext Turistbussar på Kanarieöarna.
Bild: Lehtikuva

Litet uppsving i hotellövernattningar i hemlandet

Också på inrikesfronten ökar efterfrågan på hotellövernattningar, men man är fortfarande långt från siffrorna 2019. Direktör Nina Nieminen på SOK konstaterar att en stor del av hotellen var stängda på grund av pandemin förra hösten.

– Nu får vi in veckoslutsbokningar, men vi ser också att affärsresandet ökar och hotellrum bokas mer och mer också på vardagar.

Däremot har intresset för hyrstugor hela tiden fortsatt att vara stort. På Lomarengas säger vd Juha-Pekka Olkkola att hela sommaren och hösten har varit en guldålder för stuguthyrningen.

– Jämfört med en normal oktober månad har vi dubbelt så många bokningar. Men det är svårt att tro att läget håller i sig nu då folk börjar resa utomlands igen, säger han.

Diskussion om artikeln