Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Erfarenhet mot ungt blod i EM-finalen i volleyboll – Italiens ungtuppar är knappa favoriter mot Sloveniens rutinerade rävar

Från 2021
Uppdaterad 19.09.2021 21:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Final, Slovenien - Italien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tredje gången gillt? Efter två finalförluster i de tre senaste EM-slutspelen har Sloveniens gyllene volleybollgeneration en sista(?) chans att vinna något stort. Finalmotståndaren Italien är emellertid favorit – laget har gått från klarhet till klarhet i turneringen.

Italien–Slovenien

Katowice, klockan 21.30

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Final, Slovenien - Italien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Urstark semifinalinsats av Slovenien

Slovenien hörde inte till de hetaste mästarkandidaterna då EM-turneringen inleddes. Detta trots att man knep silver 2019.

Förväntningarna var moderata också efter gruppspelet där man åkte på pumpen mot både Italien och Tjeckien. I slutspelsfasen har det rutinerade landslaget däremot varit på rejält på hugget.

Man gjorde processen först kort med Kroatien och i kvartsfinal tog man revansch för gruppspelsförlusten mot Tjeckien.

Högvattenmärket kom i går då man slog regerande världsmästaren, värdnationen i Polen, i semifinal med 3–1 i set. Holmgången pågick i två och en halv timme.

Avgörande set gick med siffrorna 37–35 till Slovenien. Ett enormt styrkebesked.

Nionde raka för Italien?

Italiens väg till kvällens final har varit mer rätlinjig. Man har vunnit samtliga åtta matcher. I suverän stil dessutom.

Italien har endast förlorat tre set i turneringen. Regerande europamästaren Serbien slog man med 3–1 i semifinalen i går kväll 

Den segern säkrade Italiens första storturneringsmedalj sen EM-bronset 2015.

Håll koll på Italiens tonårssensation

Sloveniens nyckelspelare är fortfarande de samma som var med om att ta EM-silver 2015 och 2019. Över hälften av öppningsformationens spelare är rejält över 30 år.

Högerspikern och bästa poängplockaren Toncek Stern representerar en yngre spelargeneration med sina 25 år.

I det italienska laget skulle Stern höra till det rutinerade gardet. Efter att Italien misslyckats med att ta medalj i OS i Tokyo föryngrade huvudtränaren Ferdinando de Georgi truppen rejält. Dessutom tvingades superstjärnan Ivan Zaitsev att lämna återbud på grund av en knäoperation.

Italiens trupp har turneringens lägsta medelålder, 24 år. Öppningsformationen är till och med yngre än så – 23,5 år i snitt.

Den stora sensationen i Italiens lag är tonåringen Alessandro Michioletto. Den 19-årige Michioletto har varit Italiens bästa poängplockare i turneringen och var lagets vassaste anfallsvapen också i semifinalsegern över Serbien. Dessutom har han stått för hela 18 serveess, vilket är den näst bästa noteringen i turneringen.

Kommentatorns tips: Oerhört ovisst

Resultaten i de senaste landskamperna mellan Italien och Slovenien ger en fingervisning på hur svårt det är att sia hur kvällens final kommer att sluta.

I gruppspelet vann Italien över Slovenien med 3–0 i set, medan Slovenien slog Italien med samma siffror i Nations League i maj.

I VM 2018 var det Italien som var herren på täppan med setsiffrorna 3–1, medan Slovenien slog Italien med 3–1 i EM 2015.

Italien har dock övertygat stort i årets EM, så jag förutspår att Italien koras till Europamästare efter en 3–1-seger i kväll. 

Diskussion om artikeln