Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tytti Yli-Viikaris gamla jobb ledigförklarat – efterträdare utses av statsrådet

Uppdaterad 19.09.2021 15:11.
tytti yli-viikari
Bildtext Tytti Yli-Viikari avskedades i somras från revisionsverket.

Posten som generaldirektör för Statens revisionsverk är ledigförklarad. Förra generaldirektören Tytti Yli-Viikari sades upp i juni efter misstankar om oegentligheter.

Ilta-sanomat skriver om den lediga posten i dag. Ansökningstiden löper ut den 4 oktober.

Man söker en person med lämplig högre högskolexamen, god kännedom om offentlig ekonomi och förvaltning som goda ledaregenskaper.

Yli-Viikaris mandat vid Statens revisionsverk skulle ha löpt ut i slutet av det här året, men hon tvingades lämna posten i förtid efter att det uppdagats att hon bland annat använt i tjänsten inbesparade flygpoäng för eget bruk.

En annan skandal som rullades upp under våren var att Yli-Viikari slutit avtal med en överinspektör vid revisionsverket som tillät att hen lyfte lön i två år utan tjänsteplikt fram till pension.

Yli-Viikari misstänks för grovt missbruk av tjänsteställning och brott mot tjänsteplikt. Polisens förundersökning blev klar i augusti.

Yli-Viikari signalerat intresse för att fortsätta vid revisionsverket

Själv har Tytti Yli-Viikari överklagat uppsägningsbeslutet i Helsingfors förvaltningsdomstol.

I en intervju för Lännen Media i somras säger Yli-Viikari att hon gärna skulle återgå till ledningsuppgifter i Statens revisionsverk.

– Det är en bra arbetsplats. Den person som efterträder mig på generaldirektörsposten har säkert visioner som jag gärna skulle diskutera med honom eller henne.

Den tillförordnade generaldirektören Matti Okko säger att verket inte kan förhindra att Yli-Viikari börjar arbeta på verket igen men vilka arbetsuppgifter hon kunde få är en annan fråga.