Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiofaldige boxningsvärldsmästaren Manny Pacquiao ställer upp i presidentvalet i Filippinerna – utmanar också Rodrigo Duterte

Från 2021
Uppdaterad 19.09.2021 14:57.
Boxningsstjärnan Manny Pacquiao har utsetts till en av det styrande partiets två presidentkandidater i presidentvalet i Filippinerna nästa år.
Bildtext Boxningsstjärnan Manny Pacquiao har utsetts till en av det styrande partiet PDP-Labans två presidentkandidater i presidentvalet i Filippinerna nästa år.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Den förre boxningsstjärnan Manny Pacquiao har utsetts till en av det styrande partiet PDP-Labans två presidentkandidater i valet nästa år i Filippinerna. Pacquiao, som nu är senator, utsågs till kandidat av en fraktion i president Rodrigo Dutertes parti efter att en rivaliserande grupp utsåg presidentens rådgivare Cristopher "Bong" Go till sin presidentkandidat. President Rodrigo Duterte själv blir vicepresidentkandidat.

Filippinernas mest kända idrottsstjärna Manny Pacquiao är bland annat tiofaldig världsmästare i boxning och den första boxaren att bli världsmästare i åtta olika viktklasser, men nu är han också det styrande partiets presidentkandidat.

Pacquiao tackade glatt ja till sin kandidatur och gick omedelbart till angrepp mot president Rodrigo Duterte, som han anklagar för korruption och för en alltför mjuk linje gentemot Kina.

- Jag är en kämpe och kommer alltid att vara det, oavsett om jag är i boxningsringen eller utanför den, konstaterade den 42 år gamle senatorn, som senast boxades om världsmästerskap förra månaden i Las Vegas.

- Jag hoppas helhjärtat och ödmjukt att jag får stöd av dem som länge har velat ha en förändring i vår regering.

Det är självklart att Rodrigo Duterte blir ex-boxarens främsta måltavla i valet nästa år eftersom den egentlige presidentkandidaten, Cristopher "Bong" Go, bara anses vara Duertes marionett. Duterte kunde inte själv ställa upp i valet efter sina sex år som president.

Manny Pacquaio boxades senast mot världsmästaren Yordenis Ugas i augusti i Las Vegas, en match som Pacquaio förlorade.
Bildtext Manny Pacquaio boxades senast mot världsmästaren Yordenis Ugas i augusti i Las Vegas, en match som Pacquaio förlorade.
Bild: /All Over Press

Rodrigo Dutetertes dotter Sara toppar mätningar

Pacquiaos grupp inom det styrande partiet har inte stött Dutertes önskan om att bli vicepresident och splittringen inom PDP-Laban verkar vidgas dag för dag.

Manny Pacquiao fick i somras sparken som ordförande för det styrande partiet, efter att ha kritiserat sin förre allierade, Rodrigo Duterte.

Pacquiao är fortfarande överlag populär som idrottsman i Filippinerna men i politiska opinionsmätningar förlorar han både till Rodrigo Duterte och till dennes dotter Sara Duterte-Carpio, som ständigt har toppat alla opinionsmätningar om presidentvalet.

Den 43-årige Duterte-Carpio har tackat nej till alla försök att locka henne in i presidentvalet.

Hon vill i stället fortsätta som borgmästare i staden Davao på storön Mindanao - en post som hon ärvde av sin far som var långvarig borgmästare i Davao innan han valdes till president.

President Rodrigo Dutertes dotter Sara Duterte-Carpio vill inte ställa upp i presidentvalet trots att hon toppar opinionsmätningar.
Bildtext President Rodrigo Dutertes dotter Sara Duterte-Carpio vill inte ställa upp i presidentvalet trots att hon toppar opinionsmätningar.
Bild: EPA/CERILO EBRANO

Pacquiao som förr stod nära Duterte, har kritiserat presidenten i allt hårdare ordalag. Han har bland annat anklagat presidentens administration för att ha förskingrat närmare 200 miljoner euro som var avsedda som coronabistånd för fattiga familjer.

Detta lär ha varit endast en av många skandaler som Pacquiao säger sig ha uppdagat i en korruptionsutredning som fortfarande pågår.

Den filippinska senaten har samtidigt inlett en utredning om förhöjda priser för medicinsk utrustning som anskaffades som en del av kampen mot coronapandemin.

Diskussion om artikeln