Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkanutbrott på Kanarieöarna – utbrottet inträffade på ön La Palma

Från 2021
Uppdaterad 20.09.2021 08:46.
Tjock rök och vad ser ut som illröda flammor stiger upp ur en bergssluttning under ett vulkanutbrott på den spanska ön La Palma den 19 september 2021.
Bildtext Vulkanutbrottet inträffade vid tretiden på eftermiddagen lokal tid på ön La Palma. Cumbre Vieja-vulkanen finns nära öns sydspets.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett vulkanutbrott rapporteras från vulkanön La Palma som hör till Kanarieöarna. Omkring 5 000 personer har evakuerats på grund av utbrottet.

Inga större skador har rapporterats ännu – trots att vulkanutbrottet föregicks av över 22 000 mindre jordskalv.

Ett av de kraftigaste skalven registrerades på söndagen med magnituden 3,8.

Det är vulkanen Cumbre Vieja nära öns sydspets som nu fått sitt första utbott på 50 år. Vulkanen spyr ut rök, lava och aska. Utbrottet inträffade i nationalparken Cumbre Vieja, i ett glest bebott område.

Lava sprutar ut över skog.

Chefen för seismologi vid det nationella geologiska institutet Itahiza Dominguez säger att tidigare utbrott på Kanarariöarna har pågått i veckor eller månader.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez reser till Kanarieöarna på grund av utbrottet. Han senarelägger sin resa till New York där han ska delta i FN:s generalförsamling.

Tidigare på söndagen registrerades ett jordskalv med magnituden 3,8. Myndigheterna sa då att det sannolikt kommer att inträffa starkare jordskalv och att byggnader kan skadas av skalven. 

La Palma har 85 000 invånare och är en av åtta öar som hör till Kanarieöarna. Öarna hör till Spanien, men ligger i Atlanten, som minst 100 kilometer från Afrikas nordvästra kust.

Enligt flygplatsoperatören Aerna fortsätter flygtrafiken som normalt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Källor: Reuters, AP, AFP, Ne.se

Diskussion om artikeln