Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snellman i Jakobstad drabbades hårt av corona – som mest satt över 100 medarbetare i karantän

Från 2021
Uppdaterad 20.09.2021 10:11.
Ett fabriksområde fotograferat från luften.
Bildtext På köttförädlingsföretaget Snellman i Jakobstad börjar frysar och mellanlager vara tomma. Vd Roland Snellman säger att läget nu ser ljusare ut och att produktionen kan börja återgå till det normala.
Bild: Snellman

Företaget Snellman i Jakobstad har drabbats hårt av coronan de senaste veckorna. Nu hoppas vd Roland Snellman på ett lugnare läge. På Nautor man lyckats kväsa smittan i tid. - Det är säkert en kombination av de åtgärder vi vidtagit och en smula tur, säger chief operating manager Benny Brännbacka.

Köttförädlingsföretaget Snellman i Jakobstad har ett par tuffa veckor bakom sig. Som mest har över 100 personer varit borta från jobbet på grund av karantäner sedan coronasmittan hittat sig in i fabriken.

Mellan 20 och 30 personer som jobbar i företaget har testat positivt för covid-19. På fredag förra veckan satt omkring 50 personer i karantän.

- Nu ser läget ut att gå mot det bättre. Antalet medarbetare som sitter i karantän minskar hela tiden, säger vd Roland Snellman.

Vd Roland Snellman.
Bildtext Roland Snellman tror att man har det värsta bakom sig och hittills har företaget lyckats leverera köttprodukter till sina kunder.
Bild: Pressbild.

Kritiska funktioner drabbades hårt

Vissa avdelningar så som nedskärningen har drabbats hårt. Det är en kritisk funktion i företaget säger Roland Snellman. Om verksamheten där står stilla finns det inga råvaror att vidareförädla.

Därför har Snellman fått ta hjälp av sina konkurrenter med slaktning och styckning. Något som naturligtvis medför en extra kostnad. På Snellmans har man själv också aktivt spårat smittan inne i fabriken och tagit till karantäner med god marginal, mera än myndigheterna kräver.

- Det har visat sig vara en bra strategi. Nu har vi varken haft nya fall eller nya exponeringar den senaste tiden. Vi ser också att karantänerna och smittspårningen har effekt, säger Roland Snellman.

Snellman har kört en strikt linje ända sedan pandemin började. Ändå lyckades smittan ta sig in på fabriken.

- Vi känner till smittkällan. Det handlar om otur och kanske om en viss oförsiktighet, säger Snellman.

Nya segelbåtar byggs vid Nautors BTC Center på Alholmen
Bild: Yle/Kjell Vikman

Åtgärder och en smula tur räddar Nautor

Segelbåtstillverkaren Nautor i Jakobstad har klarat sig utan smittspridning bland medarbetarna. Chief operating manager Benny Brännbacka säger att det handlar om att man i likhet med andra företag tagit till åtgärder för att hålla smittan ute.

Plus en smula tur.

Nautor har en bråd säsong med ett rekordantal båtar som ska färdigställas. Hittills i år har Nautor levererat 30 båtar. Det betyder att de utländska gästerna är fler än någonsin.

- Med segelmakare, mastbyggare och övrig personal betyder det att omkring tio personer per båt kommer utifrån för att jobba. Det innebär att vi behöver specialtillstånd och också klart måste kommunicera vilka regler som gäller i Finland, säger Brännbacka.

Att coronatesta och hålla karantäner är varken okomplicerat eller gratis.

- Men man måste ställa kostnaderna i relation till hur mycket det skulle kosta om vi får in smittan i varvet, säger Brännbacka.

Benny Brännbacka säger att man samarbetat tätt med lokala sjukvården och arbetshälsovården för att hitta de bästa lösningarna.

- Vi har haft några enstaka fall, men med hjälp av de här åtgärderna har vi kunnat isolera fallen så snabbt att smittan inte spridit sig, säger Benny Brännbacka.

Bland annat har personalen jobbat i skift för att undvika att för många personer samlas i matsalen och andra sociala utrymmen där man inte kan bära mask. De som kan jobbar hemifrån.

Kontorsdelen vid Nautor i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Pandemin blir kostsam

Hittills har Snellman lyckats leverera varor till sina kunder. Men nu börjar mellanlagren och frysarna vara tomma.

- Hittills har vi lyckats hålla en normal försäljning, men sen förra veckan lever vi ur hand i mun. Nu börjar som tur slakten och produktionen snurra på mera normalt, säger Roland Snellman.

Men visst är pandemin kostsam säger Snellman. Också globalt sett har prisnivåerna gått upp, förpackningsmaterial och i högsta grad transporter har blivit betydligt dyrare.

Det här är också något som drabbat Nautor.

- Det har varit si och så med att få de material vi behöver och framför allt att ordna transporter. Det har varit en stor utmaning för inköps- och logistikavdelningen, säger Benny Brännbacka.

Hittills har alla båtar ändå kunnat färdigställas och levereras utan större förseningar. Brännbacka säger att Nautor hade en riktigt bra orderstock redan innan coronan slog till.

- Leveranstiden är så lång att vi hade möjlighet att rida ut coronan till viss del. Under den här tiden har vi inte nått våra försäljningsmål, men nu ser vi igen ett rejält uppsving, säger Brännbacka.

Snellman ordnade vaccinationstillfälle

För Snellman är försäljningen nu det mest kritiska. Men Roland Snellmans tror att det värsta ligger bakom med tanke på försäljningsvolymerna.

Hur mycket coronautbrottet på Snellman kommer att kosta vet man inte ännu.

- Men vi räknar med att det kommer att kosta en hel del, säger Roland Snellman.

På torsdagen ordnades ett vaccinationstillfälle i fabriken. De anställda hade möjlighet att ta sin första dos coronavaccin eller tidigarelägga den andra vaccindosen. Över 60 medarbetare utnyttjade tillfället.

Roland Snellman säger att hans uppfattning är att majoriteten av personalen vill låta vaccinera sig.

- Vi har en ung personal och det betyder att få hunnit få sin andra vaccindos när smittan kom in i fabriken. En månad senare hade situationen varit helt annorlunda. På så vis hade vi otur, säger Roland Snellman.

Benny Brännbacka säger Nautor valt att inte ordna egna vaccinationstillfällen eftersom man inte ansåg att man skulle spara så mycket tid på så vis.

Från företagets sida har man dock rekommenderat sina anställda att låta vaccinera sig.

- Men det är naturligtvis frivilligt, säger Benny Brännbacka.

Snellman sianlihaa pakkauksessa
Bild: YLE

Ett bra år hos både Snellman och Nautor

Överlag har Snellman ändå klarat pandemin bra säger Roland Snellman. Förra året var ett riktigt bra år och trenden ser ut att fortsätta.

Försäljningen av produktgrupper som färdigmat och djurmat växer starkt hela för tillfället. Folk äter oftare hemmaunder pandemin och Roland Snellman säger att de verkar ha fått upp ögonen för företagets produkter på ett nytt sätt.

- Senaste jul hade vi exempelvis en väldigt stor försäljning, över 300 000 finländare som annars reser bort stannade hemma. Man är hemma och unnar sig god mat när man inte kan resa, säger Roland Snellman.

På Nautor jobbar man vidare. Med munskydd.

- Alla använder munskydd också i hallen. Ingen tycker om det och vi ser jättemycket framemot att slippa det. Men alla förstår att vi måste orka lite till, vi tänker på varandra, säger Brännbacka.

Och pandemin till trots ser framtiden ljus ut. Just nu behöver Nautor mera personal till alla avdelningar inom produktionen.

- Det är bara att ringa och söka jobb hos oss, säger Benny Brännbacka.

Diskussion om artikeln