Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu sitter de ryska rösträknarna och fixar till ett valresultat som Kreml vill ha och som folket godtar utan att protestera

Från 2021
Uppdaterad 20.09.2021 05:09.
Vy av Kreml den 19 september 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Parlamentsvalet i Ryssland pågick i tre dagar. Två timmar innan vallokalerna stängde på söndag kväll meddelade den centrala valkommittén att valdeltagandet var 45,15 procent. De 450 ledamöterna i parlamentets underhus, Duman, väljs för en femårsperiod.

Hälften av ledamöterna väljs från partilistor, hälften i så kallade enmansvalkretsar.

President Vladimir Putins parti Enade Ryssland går mot en klar valseger i det ryska parlaments- och regionalvalet, även om partiet backar något.

Enade Ryssland har fått 46,1 procent av rösterna, när hälften av rösterna har räknats.

Kommunisterna, som går framåt betydligt, är fortsättningsvis landets näst största parti med 21,3 procent av rösterna. I valet år 2016 fick Enade Ryssland 54,2 procent av rösterna mot 13,3 för kommunisterna.

De högernationalistiska Liberaldemokraterna är tredje störst med drygt 8 procent av rösterna.

Hälften av underhuset dumans platser avgörs i parlamentsvalet: Enade Rysland kommer få minst 190 av de 225 platser som står på spel. Det innebär att Enade Ryssland får mer än två tredjedelar av totalt 450 ledamöter i duman.

Oppositionen har städats undan

Långt innan valet inleddes hade den egentliga oppositionen städats undan och hindrats att ställa upp seriösa kandidater. Sådant sköter de ryska valmyndigheterna effektivt och i god tid i samband med kandidatnomineringen. I år ströks ovanligt många föreslagna namn från kandidatlistorna. 

Eftersom både politiskt aktiva inom oppositionen och de få återstående fria medierna har utsatts för förtryck fick de som motsätter sig Putins politik inte sin röst hörd i det här valet.

Avslagen valrörelse

Det som kallas ”oppositionen inom systemet”, alltså kommunistpartiet, det liberaldemokratiska partiet, partiet Rättvisa Ryssland och det nya partiet Nya människor kunde både ställa upp kandidater och föra valkampanj. Det gjorde de trots allt inte med någon märkbar iver.

President Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland visade för sin del heller ingen större energi före valet. Enade Ryssland kan nämligen lugnt räkna med att valfunktionärerna sköter om att partiet får många röster.

Under valdagarna rapporterades åtminstone sextusen brott mot valreglerna till det ryska inrikesministeriet. Många prov på hur oegentligheterna går till kunde man se på videoupptagningar från vallokaler. Det fanns otaliga exempel på hur valfunktionärer lade till buntar med valsedlar av oklart ursprung i urnorna.

Det kom också fram väldigt många uppgifter om hur valobservatörer hade blivit förhindrade och störda i sitt arbete eller inte hade fått tillgång till information.

Motreaktioner är knappast att vänta

Under tiden strax före valet eller under valdagen fanns det inget som tydde på att folket skulle komma med några häftiga reaktioner på valresultatet. Förtrycket mot alla oppositionsyttringar och bland annat häktningar och höga böter för sådana som har deltagit i demonstrationer har gjort att väldigt få vill ta risken att protestera.

Det kan ändå vara skäl att hålla ett öga på vissa regioner i Ryssland. Det var nämligen också lokalval på många orter samtidigt med parlamentsvalet. Ofta väcker lokalpolitiken starkare känslor än den på federal nivå i Ryssland.

Till exempel valdes en ny guvernör i Chabarovsk i Sibirien. Där förekom långvariga och mycket omfattande demonstrationer efter att den förre guvernören avsattes. Den man som tillsattes i hans ställe, Michail Degtiarev, har varit väldigt impopulär.

Han skulle emellertid enligt vallokalsundersökningar under söndagen ha fått mest röster i guvernörsvalet. Många på orten meddelade genast att de inte godkänner ett sådant resultat. Det kan alltså hända att folk åter börjar demonstrera i Chabarovsk.

Också i Sankt Petersburg brukar väljarna vara mera aktiva än på många andra håll. Där förekom ett uppmärksammat fall av användning av dubbelgångare för att förvirra väljarna. Valresultatet kan eventuellt väcka reaktioner där.

Diskussion om artikeln