Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Netflix och The Crown sopade mattan på Emmygalan – också Apple TV+ vann stort med Ted Lasso

Från 2021
Uppdaterad 20.09.2021 06:57.
Olivia COlman och Josh O'Connor i serien The Crown.
Bildtext Olivia Colman prisades för sin roll som drottning Elizabeth i The Crown. Kollegan Josh O'Connor vann pris för sin roll som prins Charles.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Det gick vägen för skådespelarna och övriga personalen i Netflixsuccén The Crown under den prestigefyllda Emmygalan. Serien hade flest nomineringar och kammade också hem flest priser. 

Coronapandemin har gjort att många spenderat betydligt mer tid hemma och räddaren i nöden för många har varit tv-serier. Årets Emmygala välkomnade 500 gäster till ett utomhusutrymme i Los Angeles, men en del skådespelare och övriga nominerade valde ändå att stanna hemma.

Seth Rogen, som delade ut galakvällens första pris, kastade en pik mot arrangörerna när han steg upp på scenen. 

– Vi är allt för många i det här lilla rummet. Varför finns det ett tak? Det är mer viktigt att vi har tre kristallkronor i taket än att vi ser till att vi inte tar livet av Eugene Levi i kväll. Det är vad som bestämts, skämtade han.

Exempelvis många av de nominerade för Netflix dunderhit The Crown deltog på distans från London.

Ted Lasso satte Apple på kartan

Den hjärtevärmande komediserien Ted Lasso och dramaserien The Crown hörde till de serier som hade flest nomineringar, den förstnämnda 20 nomineringar och den andra 24. 

Ted Lasso inledde på topp och vann genast flera priser. Serien utsågs bland annat till bästa komediserie. 

Seriens framgång på galan är strömningstjänsten Apple TV+ första stora galavinst. Jason Sudeikis, som porträtterar huvudrollen Ted Lasso, vann priset för bästa manliga huvudroll i en komediserie. 

Jason Sudeikis som Ted Lasso.
Bildtext Jason Sudeikis är en populär skådespelare inom genren komedi. Här syns han i serien Ted Lasso.
Bild: ©Apple TV/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Sudeikis, som vann sin första Emmy, ville tacka showens “mastermind” Lorne Michaels, men insåg snabbt att han hade försvunnit från sin plats. 

– Jag vill tacka Lorne.. som tydligen gått för att bajsa nu. Perfekt, skämtade han.

– Jag vill tacka alla mina lagkamrater som hjälpte göra den här serien: de fantastiska författarna och regissörerna och rollbesättningen… Jag är bara så bra som ni får mig att se ut, tillade han.

Sudeikis kollega Hannah Waddingham tog hem priset för bästa kvinnliga biroll i en komedi och Brett Goldstein priset för bästa manliga biroll i en komedi.

Brett Goldstein och Hannah Waddingham poserar tillsammans med sina Emmystatyetter. Brett bär en svart kostym, medan Hannah bär en rosa långklänning.
Bildtext Brittiska skådespelarna Brett Goldstein och Hannah Waddingham vann varsin statyett på galan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rörda The Crown-skådespelare mottog många priser

Dundersuccén The Crown, som fokuserar på den brittiska monarkin, tog emot flera priser efter säsong 4 som fokuserade på det olyckliga äktenskapet mellan prins Charles och prinsessan Diana. 

Serien utsågs till bästa dramaserie, den högsta utmärkelsen en tv-serie kan få. Det är första gången en Netflixserie får det här priset.

Olivia Colman som Drottning Elizabeth i The Crown.
Bildtext Olivia Colman är en av de som porträtterat drottning Elizabeth i serien The Crown. I bakgrunden syns Tobias Menzies som porträtterade prins Philip i serien.
Bild: Dom Slike / Alamy/All Over Press

Olivia Colman utsågs till bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie för sin porträttering av drottning Elizabeth, medan hennes kollega Josh O’Connor fick priset för bästa manliga huvudroll i samma kategori för sin roll som prins Charles.

– Vilket härligt slut på den här enastående resan med den här ljuvliga familjen, sa Colman när hon tog emot priset. Colman ger över uppdraget som drottningen i serien till Imelda Staunton i säsong 5.

– De senaste två åren, när jag spelat in The Crown, har varit de mest givande två åren i mitt liv, sa O’Connor.

Josh O'Connor, klädd i svart kostym och vit skjorta, poserar med sin Emmystatyett framför en svart vägg. Han ler och tittar in i kameran.
Bildtext 31-åriga Josh O'Connor log brett när han utnämndes till bästa skådespelare i en dramaserie.
Bild: AFP / Lehtikuva

Även Gillian Anderson och Tobias Menzies prisades för sina roller i The Crown. Anderson porträtterade Margaret Thatcher i serien, medan Menzies gjorde rollen som prins Philip. De vann priserna bästa kvinnliga respektive manliga biroll i en dramaserie. Claire Foy vann också pris för bästa gästskådespelare för The Crown.

The Queen's Gambit bästa miniserie

Netflix tog ytterligare en vinst i slutet på galan då schackserien The Queen's Gambit vann priset för bästa miniserie. Scott Frank vann också priset för bästa regi i en miniserie för samma serie.

Det amerikanska kriminaldramat Mare of Easttown på HBO vann också en del priser. Kate Winslet utnämndes till bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie eller tv-film, medan kollegorna Julianne Nicholson och Evan Peters fick ta emot bästa kvinnliga och manliga biroll i samma kategori.

Ewan McGregor vann priset bästa manliga huvudroll i samma kategori, men för serien Halston på Netflix.

Evan Peters och Julianne Nicholson poserar med sina Emmystatyetter. Evan bär en svart kostym och svart fluga. Julianne har på sig en svart klänning med blommönster.
Bildtext Evan Peters och Julianne Nicholson jobbade tillsammans i miniserien Mare of Easttown.
Bild: AFP / Lehtikuva

Se fler bilder från galan här

Källor: AFP, AP, Reuters.

Diskussion om artikeln