Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eurovision, fotbolls-EM, volleyboll-EM – så här tog Italien ännu ett guld under 2021

Från 2021
Italien är Europamästare i volleyboll – se de avgörande bollarna! - Spela upp på Arenan

Italien är volleybollens stormakt i Europa. Dubbla EM-guld i september – de italienska herrarna avgjorde finalen mot Slovenien i skiljeset.

Eurovision, fotbolls-EM, OS-final på 100 meter … Kasta vad som helst mot Italien och de förvandlar det till guld under 2021.

Ingen förändring på den fronten i herrarnas volleyboll-EM.

Italien är pinfärska Europamästare efter den högdramatiska finalen mot Slovenien. Det krävdes skiljeset för att avgöra matchen: 3–2 i set till Italien efter 15–11 i avgörandet.

Därmed gjorde de italienska herrarna exakt samma sak som damerna. För några veckor sen vann Italien också EM-guld i volleyboll på damsidan.

– Jag har aldrig tvivlat på vårt lag och det här var min stora dröm – att få vinna ett guld med landslaget, säger turneringens MVP Simone Giannelli enligt Gazzetta dello Sport.

Italien radade upp segrar

Det är svårt att argumentera mot att Italien inte förtjänade guldet. De vann samtliga nio matcher i turneringen på vägen mot landets första EM-guld sen 2005.

Italien var en stormakt i herrvolleyboll på framför allt 1990-talet med tre raka VM-guld. På 2010-talet tog man också EM-medalj tre gånger i rad – senast ett brons för sex år sen.

För Slovenien var det andra raka EM-finalförlusten – och den sved rejält. De hade ett tidigt grepp i skiljesetet, men sen kom Italien förbi i ett huj.

– Före EM trodde vi inte på en ny final. Därför är vi nöjda med en medalj, men det är bittert att förlora finalen, säger Tine Urnaut på det europeiska volleybollförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln