Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många finländares coronaintyg innehåller fel – kolla upp ditt intyg om en resa väntar

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoaseman saapuvien aulassa.
Bildtext Om du ska ut på resa kan det vara vettigt att kontrollera ditt coronaintyg i god tid innan resan.

Har du koll på ditt coronaintyg? Många finländares coronaintyg innehåller felaktigheter och om du till exempel planerar en utlandsresa kan det därför löna sig att gå in och kontrollera intyget i Kanta-tjänsten.

Problemen med coronaintygen berör hela landet, men det är de lokala hälsovårdsmyndigheterna som rättar problemen.

– Det handlar om olika tekniska fel, till exempel slagfel eller fel i födelsedatum eller namn, säger Jaana Juutilainen-Saari som är kommunikationschef för Social- och hälsovårdssektorn i Helsingfors.

Juutilainen-Saari säger att helsingforsare som upptäcker fel i sitt coronaintyg kan uppsöka samma vaccinationspunkt där man fått vaccinet. Där kan personalen direkt korrigera intyget.

Den som bor i Esbo och hittar fel i sitt intyg kan ta kontakt med hälsovården via en specifik e-postadress dit man ska skicka alla meddelanden om felaktiga coronaintyg. Liknande e-postadresser eller formulär finns också i andra kommuner.

I Borgå uppmanas personer som upptäcker felaktigheter i coronaintyget att ringa vaccinationslinjen direkt.

Att korrigera coronaintyg är ändå ett långsamt arbete eftersom de tidigare uppgifterna måste nollas och skrivas in igen. Du kan inte själv gå in i tjänsten och göra ändringar i intyget.