Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flytten till Malmö gav Ria Öling en proffsig miljö och höga krav – svenska stjärnan Caroline Seger ser potential till utveckling: "Har kanske lite finsk stil"

Från 2021
Ria Öling i landskamp mot Portugal.
Bildtext Ria Öling fanns på planen när Finland säkrade sin EM-biljett tidigare i år.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Ria Öling har växlat upp tack vare flytten till Malmö. Yle besökte mittfältaren i vardagen i Rosengård – en klubbmiljö som ställer högre krav men också ger andra möjligheter.

Efter sexton omgångar i damallsvenskan är FC Rosengård fortfarande obesegrat: Fjorton segrar, två kryss och sex poängs försprång i guldstriden.

Ria Öling – värvad inför den här säsongen – har startat i femton av matcherna.

– Jag är till och med förvånad över hur stor min roll har blivit, säger hon till Yle i Malmö.

Efter sejourer i spanska Santa Teresa, danska Brøndby och svenska Växjö är Rosengård en klar uppgradering för Vasabördiga Öling.

– Alla satsar fullt ut på fotbollen och vi kan träna på förmiddagarna. I Växjö var det många som var tvungna att jobba utanför fotbollen.

– Här är det också många som jobbar för vårt bästa. De följer vår belastning med gps-västar, förbereder träningarna så bra som möjligt och ger oss mat efter hemmamatcherna. Vi har också fysioterapeuter och idrottspsykolog. Vi jobbar tillsammans med henne varje vecka som lag.

"Borde lita mer på sig själv"

Öling kom till Rosengård efter en och en halv säsong i Växjö. Kravbilden i Malmö är annorlunda.

Som mesta mästare i svensk damfotboll är guld alltid målet – och nu är klubben på väg att bli svensk mästare för tolfte gången.

Caroline Seger under match i FC Rosengård.
Bildtext Caroline Seger.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Lagets stomme består av flera svenska landslagsspelare. Caroline Seger, som är en av svensk fotbolls allra största, berömmer sin finländska lagkamrat.

– Ria är skicklig i framför allt passningsspelet och djupledsspelet. Hon springer mycket och vi har stor nytta av henne, säger Seger till Yle.

– Hon saknar självförtroende ibland och då känns det som att hon låser sig. Hon borde lita mer på sig själv och bara ge järnet. Jag har också varit ung och det är inte så enkelt att vara ny i ett lag, men det viktigaste är viljan att utvecklas och Ria har den.

Kvalstart mot Slovakien

Öling, som medger att hon behöver förbättra sig i avslutsfasen och förmågan att ta ansvar på planen, håller med Seger.

– Jag är kanske lite finsk i min stil. Jag kräver bara mer och bättre av mig själv.

I en miljö där allt annat än ligaguld anses vara en besvikelse är höga krav en naturlig del av vardagen. Rosengårds uttåg i Champions League mot tyska Hoffenheim gjorde också ont i Malmölaget.

Ria Öling står på Sandvikens fotbollsstadion i Vasa.
Bildtext Ria Öling spelade från start i senaste EM-kvalet.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Öling känner att hon har mer i sig och målet är spel i en av Europas stora ligor. Utvecklingen i Rosengård blir viktig för att nå dit och landslaget kan fungera som ett skyltfönster.

Finland startar VM-kvalet hemma mot Slovakien på tisdag. Kvalet avslutas nästa höst och däremellan spelar Finland i EM nästa sommar.

– EM-slutspelet var ett stort mål för oss. Jag vill förstås hjälpa landslaget till framgångar också, säger Öling – numera en startspelare i Anna Signeuls finska landslag.

Finland möter Slovakien i Åbo med start klockan 18.15 på tisdag. VM-kvalet sänds i Yles kanaler med svenskt referat.

Finlands matchprogram i VM-kvalet

2021

21 september: Slovakien (h)

21 oktober: Georgien (b)

26 oktober: Irland (h)

25 november: Sverige (b)

2022

8 april: Slovakien (b)

12 april: Georgien (h)

1 september: Irland (b)

6 september: Sverige (h)

Diskussion om artikeln