Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pandemin gav en skjuts framåt för yogaföretagaren

Från 2021
Micaela Österlund på yogamattan.
Bildtext Micaela Österlund har etablerat sig som yogalärare med hela Västnyland som sitt arbetsfält. Hon strömmar också kurser digitalt från sitt hem i Degerby, Ingå.
Bild: Maria Wasström/Yle

Micaela Österlund hade just grundat sitt yogaföretag Mobil Yoga Västnyland när pandemin slog till. Hon blev tvungen att tänka om och lyckades vända motgången till en fördel.

För Micaela Österlund är yogan en väg mot ett bättre både psykiskt och fysiskt mående.

– Vi kan inte må bra om vi har en kropp som är spänd eller trång eller har värk. Framför allt är yoga ett sätt att ta hand om kroppen först och sedan vända sig inåt och studera sina tankar och känslor.

Hon betonar att yogan kan hjälpa oss att styra hur vi mår.

Coronapandemin avbokade allt

Från början hade Micaela Österlund inte tänkt erbjuda kurser på distans, men under pandemin avbokades alla kurser med fysisk närvaro och i stället blev efterfrågan på digitala lösningar stor.

Österlund hittade en ny nisch och fick på det sättet kunder också utanför det geografiska område hon först sett som sitt arbetsfält.

– Online-yoga kan aldrig ersätta yoga på plats, men det är ett bra komplement. När avstånden är långa så sparar det både tid och pengar att inte behöva resa, säger Österlund.

Andningen är grunden för välmående

Ursprungligen hade Micaela Österlund inte alls tänkt ge upp sitt heltidsjobb inom missbrukarvården i Raseborg, men eftersom hon inte beviljades tjänstledighet beslöt hon sig för att satsa fullt ut på yogan.

I dag erbjuder hon en bred palett av kurser och vidareutbildar sig dessutom till yogaterapeut. Hon jobbar också mycket med medveten andning.

– Vi andas 25 000 gånger per dygn så det spelar ganska stor roll hur vi andas. Där har vi en direkt genväg till hur vi mår, säger Österlund.

Inga konstigheter

Österlund är medveten att yoga fortfarande ibland omges av ett mystikens skimmer.

– Man behöver inte göra det så mystiskt. Många av oss har ett stillasittande jobb och vi behöver röra våra kroppar för att må bättre. Mer eller mindre alla upplever någon form av stress och om man kan använda yogan som stresshantering så fyller det en funktion.

Här nedan kan du höra hela intervjun med Micaela Österlund: