Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kämpar för sin överlevnad i nyval efter "otroligt dum felberäkning"

Från 2021
Justin Trudeau, en medelålders man med mörkt hår och kostym, i närbild.
Bildtext Justin Trudeau (i bild) gjorde en "otroligt dum felberäkning" då han utlyste nyval, säger professor Robert Boswell.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kanadas premiärminister Justin Trudeau satsade på förtida val för att återerövra en majoritet i det kanadensiska parlamentet. Men då kanadensarna går till val tyder det mesta på att satsningen misslyckades.

I augusti då Trudeau utlyste nyval utlovade enkäterna hans liberala parti en egen majoritet i parlamentet, men fem veckor senare är det i princip dött lopp mellan liberalerna och Erin O’Tooles konservativa parti.

Den största enskilda orsaken till det är att kanadensarna inte tycker om premiärministerns beslut att utlysa val bara två år efter det senaste valet. Speciellt med tanke på att coronapandemin inte är över.

– Trudeau gjorde en otroligt dum felberäkning, säger Robert Boswell professor i kanadensisk historia och internationella relationer vid universitetet i Toronto.

Oppositionen har inte varit sena att lyfta fram det missnöjet.

– Det här pandemivalet är fåfängt, riskfyllt och egoistiskt. De är de facto okanadensiskt, sa Erin O’Toole.

Två demonstranter bär skjortor med texten "Gör Justin Trudeau till dramalärare på nytt"
Bildtext Premiärminister Justin Trudeau har tvingats kämpa i motvind
Bild: /All Over Press


Enligt en opinionsundersökning ville tre fjärdedelar av väljarna inte ha nyval.

Trudeau har förklarat nyvalsbeslutet med att väljarna måste få avgöra landets riktning under återhämtningen från pandemin.

Dött lopp

Båda partierna väntas få kring 30 procent av rösterna, vilket betyder att Kanada med största sannolikhet kommer att få en ny minoritetsregering.

Det jämna läget gynnar Trudeau eftersom liberalernas anhängare finns i och kring de stora städerna där de flesta av parlamentsplatserna avgörs. I valet 2019 fick de konservativa flest röster men förlorade trots det klart i mandat.

Det resultatet kan upprepas också i år. Det är till och med möjligt att liberalerna lyckas få en majoritet i parlamentet.

– Det finns inte en värld där det här inte blir mycket jämnt. Är en majoritet möjlig? Jo men är det sannolikt? Nej, säger en av liberalernas strateger till nyhetsbyrån AFP.

En faktor som talar för de konservativa är att valdeltagandet väntas bli lågt och det har traditionellt gynnat det konservativa högerpartiet.

Små partier kan avgöra

Matematiken inför valet försvåras av att båda storpartierna läcker på sina ytterkanter. Trudeaus liberala mittenparti kämpar om väljarna med vänsterpartiet Nya Demokrater och det konservativa partiet kan förlora viktiga röster till det vaccinkritiska högerpopulistpartiet PPC.

Inför måndagens val uppmanade båda partiledarna sina anhängare att inte låta sig lockas av de mindre partierna.

– Justin Trudeau vill att ni ska stanna hemma i morgon. Justin Trudeau vill att ni ska rösta på PPC, sa O’Toole på söndagskvällen.

Den konservativa kanadensiska politikern Erin O'Toole talar
Bildtext Huvudpartiernas ledare uppmanar sina anhängare att inte rösta på mindre partier.
Bild: /All Over Press


Pandemin blev den stora valfrågan

Valkampen har dominerats av pandemin. Trudeau och hans liberaler förespråkar ökad vaccinering och hårdare vaccinkrav. Trudeau vill bland annat införa vaccinkrav för tjänstemän, anställda inom transportsektorn och för merparten av alla flyg- och tågpassagerare.

De konservativa håller med om att vaccingraden ska höjas till kring 90 procent, men motsätter sig tvång. De förespråkar också ökad testning som ett alternativ till vaccin.

Över 80 procent av kanadensarna har fått minst en dos coronavaccin.

Andra större valfrågor har varit stigande konsumentpriser och dyrare boende.

Klimatet och diskrimineringen mot den kanadensiska ursprungsbefolkningen har inte spelat lika stor roll som många väntade sig efter sommarens bränder och avslöjandena om massgravar vid internatskolor för barn från ursprungsbefolkningen.

Resultatet från valet kommer att bli ordentligt försenat på grund av coronarestriktioner. Rösträkningen kommer enligt valmyndigheterna att ta flera dagar.

Källor: AFP, Reuters, BBC