Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nylands företagare: Servicen försämras och blir dyrare av kommunal slamtransport

Från 2021
En man i arbetskläder arbetar vid en slambil.
Bildtext Slamtransporterna ska skötas kommunalt, har Nylands avfallsnämnd bestämt.
Bild: Anne Savin / Yle

Föreningen Nylands företagare vill inte ha kommunalt ordnad slamtransport. Föreningen vill att Nylands avfallsnämnd behandlar ärendet på nytt.

Det var i slutet av augusti som Nylands avfallsnämnd beslöt att övergå till kommunalt ordnad slamtransport. Det sker tidigast i augusti 2024 och senast i september 2026. 

Fram till dess ordnar fastighetsägaren själv slamtransporterna, alltså man kan själv välja vem som tömmer slambrunnen. 

Föreningen Nylands företagare skriver i ett pressmeddelande att beslutet kommer att leda till att servicenivån försämras. Det kommer också att påverka de lokala företagarna inom branschen negativt, anser föreningen som beslutat skicka ett utlåtande till avfallsnämnden. 

En slang suger upp slam ur en slambrunn.
Bildtext Nylands avfallsnämnd röstade om slamtransporterna. Det var en jämn omröstning där ordförandens röst avgjorde.
Bild: Marica Hildén / Yle

"Kommunalt ordnad slamtransport kommer att leda till sämre verksamhetsförutsättningar och färre arbetsplatser. Efter att man valt transportör så kommer marknaden att vara stängd för företagarna i flera år", anser föreningen Nylands företagare. 

Från 70 till tre företagare

Föreningen räknar upp flera orter där företagare slagits ut efter att anbuden lämnats in och ny entreprenör valts. I till exempel södra Österbotten fanns det tidigare 70 företagare inom branschen, i dag finns det tre stycken. 

Dagens system där fastighetsägaren själv väljer entreprenör fungerar bra, sägs det i utlåtandet. 

"Att ha enbart en entreprenör kommer att leda till att servicen inte är flexibel och det kommer att innebära att priserna stiger", anser föreningen som tror att det uppstår onödiga körningar om man tömmer slambrunnar som inte fyllts helt och hållet. 

Nylands företagare: Behandla ärendet igen

Föreningen Nylands företagare skickar sitt utlåtande om kommunala slamtransporter till Nylands avfallsnämnd och uppmanar nämnden att behandla ärendet på nytt.

Till Nylands avfallsnämnd hör Askola, Borgnäs, Borgå, Hangö, Högfors, Ingå, Lojo, Lovisa, Raseborg, Sibbo, Sjundeå och Vichtis.

Diskussion om artikeln