Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA slopar inreseförbud – öppnar upp för coronavaccinerade resenärer

Uppdaterad 20.09.2021 19:33.
Matkalaukkukärryä työnnetään lentoasemalla.
Bildtext Begränsningarna har gällt sedan mars 2020.

Snart är utländska resenärer välkomna till USA igen. Landet meddelade på måndagen att man kommer att slopa reseförbudet för alla flygresenärer, såvida de är fullt coronavaccinerade och genomgår både testning och smittspårning.

USA:s reseförbud har gällt sedan mars 2020.

- USA kommer att återöppna för flygresenärer från Kina, Indien, Storbritannien och många andra europeiska länder som fått coronavaccin i början av november, sa Vita husets coronakoordinator Jeffrey Zients på måndagen.

Personer som är fullt vaccinerade kommer inte att bli tvungna att sitta i karantän efter att de anlänt till USA.

Förbudet har påverkat både privatpersoner och företag

Pasi Rajala, pressråd vid Finlands ambassad i Washington, säger till STT att Finland som del av EU lobbat hårt för att restriktionerna skulle hävas.

– Begräsningarna har på riktigt varit stränga. Vanliga resenärer har haft svårt att ta sig in i landet oberoende om orsaken varit viktig eller inte, säger Rajala.

Rajala säger att situationen bland annat har påverkat familjerelationer, försvårat företagsmöten och till exempel utbytesstuderande har inte kunnat ta sig till landet för att inleda sina studier.

– Många har kontaktat också oss och bett om hjälp, men våra möjligheter att påverka har varit få. USA väljer själv vem som får komma in i landet. Det finns många berättelser, men jag kan inte få in på enskilda fall.

Inreseförbudet trädde i kraft för ungefär 1,5 år sedan under dåvarande president Donald Trumps styre. Nuvarande president Joe Biden valde att förlänga förbudet i januari i början av sin presidentperiod. Hittills har bara amerikanska medborgare, personer som är fast bosatta i USA och utlänningar som har specialvisum kunnat resa in i USA.

Källor: STT, AFP, Reuters, Politico, CNN