Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesiska Global Times: "Australien ska förbereda sig på det värsta" – Australien i hetluften på grund av försvarspakten Aukus

Från 2021
Australiens premiärminister Scott Morrison står och lyssnar på USA:s president Joe Biden som han talar med via videolänk.
Bildtext Australiens regering med Scott Morrison i spetsen tror att alliansen med USA och Storbritannien är värd risken att reta upp Kina. Oppositionen befarar däremot att den lilla nationen kan ha skjutit sig själv i foten.
Bild: AAP IMAGE

Australien har hamnat i hetluften sedan försvarspakten Aukus, det militära samarbetet mellan USA, Australien och Storbritannien, tillkännagavs i onsdags.

Förutom att tillkännagivandet har skapat en diplomatisk kris mellan Frankrike och Australien i och med den skrotade ubåtsaffären, har det också försämrat Kinas och Australiens redan usla relation.

Försvarspakten Aukus slöts med motiveringen att kontra Kinas växande inflytande och militära makt i Indiska oceanen och Stilla havet.

Peking har kallat slutandet av pakten för "extremt oansvarigt" och sagt att den "undergräver fred och stabilitet i regionen".

Kinas eventuella motåtgärder låter vänta på sig, men ser man tillbaka på relationen mellan Australien och Kina under förra året står det klart att åtminstone Australien inte kommer att undgå repressalier.

Det här är den senaste incidenten i en rad av händelser som försämrat förhållandet mellan Australien och Kina under de senaste åren.

Kina tänker bestraffa Australien

Kinas statliga mediebolag Global Times anklagar Australien för att ha blivit Washingtons "springpojke" och skriver att Australien ska "förbereda sig på det värsta" i väntan på Kinas hämnd.

Australiens och Kinas relation är sedan tidigare djupt inflammerad på grund av flera australiska åtgärder som Kina upplever som antikinesiska och som Australien sedan vägrat ändra på eller be om ursäkt för.

Kina har inte dragit sig för att bestraffa Australien genom till exempel handelsstopp och strafftullar på australiska exportvaror.

Australiska viner
Bildtext I slutet av förra året införde Kina enorma strafftullar på upp till 212 procent på australiska viner. Bild: Australiska viner i en butik i Shanghai 8 december 2020.
Bild: EPA

Kinas ammunition mot Australien slut?

Enligt experter är det ändå inte sagt att Kina den här gången kommer att straffa Australien på samma sätt som tidigare.

- Det mesta av Kinas ammunition är redan slut eftersom Kina har tillämpat handelssanktioner mot nästan alla Australiens stora exportbranscher, säger forskningschef Jeffrey Wilson från tankesmedjan Perths Perth US-Asia Centre, till australiska public servicebolaget ABC.

Det finns ändå en viktig exportvara för Australien som Kina hittills lämnat i fred, nämligen järnmalmen.

- Järnmalmshandeln har varit opåverkad till stor del på grund av dess betydelse för Kina, säger Wilson.

Han tror att järnmalmen får vara i fred åtminstone den närmaste framtiden, men att det kan tänkas att eventuella sanktioner från Kina kan innefatta internationella studerande och turism.

Straffet kan komma senare

Kinaexpert Natasha Kassam vid forskningsstiftelsen Lowy Institute tror att Kina kommer att vänta med att bestraffa Australien för deltagandet i försvarspakten Aukus.

- Kina kommer att vara ovilligt att peka ut endast ett av Aukus-länderna för vedergällning, säger Kassam till ABC.

Kassam tror att en bestraffning från Kina antagligen kommer att ges med förevändningen av något unilateralt beslut som Australien fattar i framtiden.

USA:s och Australiens försvarsministrar Lloyd Austin och Peter Dutton står brevid varandra under en ceremoni vid Pentagon.
Bildtext Australiens försvarsminister Peter Dutton träffade sin amerikanske kollega Lloyd Austin i USA vid Pentagon förra veckan för att diskutera försvarsfrågor.
Bild: AOP

Samarbetet med USA viktigast

Kina har rustat upp och utökat sin flotta betydligt de senaste åren.

Det här är en av orsakerna till att Australien är berett på att riskera att förarga Kina ytterligare.

I Australien betraktas Aukus som ett nytt kapitel för den viktiga relationen med USA gällande säkerhetsfrågor.

Att USA håller landet bakom ryggen ses som säkerhetspolitiskt viktigare, än att undkomma Kinas missnöje - eller Frankrikes för den delen.

På grund av Australiens "förräderi" har Frankrike för första gången kallat hem sina ambassadörer för konsultation från USA och Australien.

USA hoppas på att lyckas lugna ner Frankrike när medlemmarna i FN:s säkerhetsråd träffas för ett möte på onsdag.

Men när det gäller att lugna Kina, kan Australien inte vänta sig någon hjälp från USA.

Australiens tidigare premiärminister Paul Keating har sagt att han befarar att landet däremot kan komma att dras in i ytterligare besvärliga situationer i och med den nya försvarspakten med USA.

Källor: Washington Post, ABC, The Sydney Morning Herald, AP