Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oroligt vid den tomma skolbyggnaden i Söderkulla – högljudd mopedkörning, cannabis och klättring på taket oroar

Uppdaterad 21.09.2021 17:05.
En tegelbyggnad med platt tak fotad lite högre upp ifrån så att taket syns.
Bildtext Det låga och platta taket lockar till att klättra upp där. Mitt på dagen är det lugnt i området men på kvällar och nätter stökigt.

Det tidigare skolcentret på Lärdomsvägen i Söderkulla i Sibbo har blivit ett riktigt problemställe. Efter att skolhuset blev tomt har det lockat barn och unga att samlas och syssla med fuffens. En lösning kan vara att riva huset så snabbt som möjligt.

I, på och kring skolan förekommer rastlöshet, störande beteende och vandalism. Kommunen har fått negativ respons från invånarna som är oroliga över säkerheten i området och irriterade på högljudd mopedkörning.

– Skolan har ju varit övergiven ett antal år och det har visat sig att ungdomarrna samlas där. Byggnaden i sig själv är sådan att där är många ställen där man kan gömma sig och vara i fred utan att någon märker det, säger kommunens servicechef för ungdomstjänster Mia Liljeberg.

Tom skolgård vid en skolbyggnad i rött tegel.
Bildtext Skolan är stor och har en oregelbunden form som gör det lätt att gömma sig.

Ett problem är också att byggnaden har ett slätt, platt tak.

– Ungdomarna och barnen har vistats där på taket och det är ju ganska farligt, säger Liljeberg.

Enligt hennes vetskap är det särskilt elever i grundskolans lågstadium som klättrat upp på taket.

De som hänger vid skolan är elever både i lågstadie- och högstadieåldern. Det kan inte heller uteslutas att också vuxna vistas där.

Det kan också påpekas att många ungdomar förstås sköter sig bra, det är inte alla som härjar vid skolan.

Cannabisanvändning och inomhuskörning

Man har också tagit sig in och vandaliserat huset.

– Det går ju lätt att slå sönder ett fönster och ta sig in, konstaterar Liljeberg.

Hon berättar att man tömt skumsläckare och till och med kört med moped inomhus.

– Vi har tyvärr hittat en hel del märken på att de skulle använda droger där, cannabispåsar och -pipor, säger Liljeberg.

Klotter på fönstret vid en ingång till skolan.
Bildtext Klotter finns lite här och där i den gamla skolbyggnaden.

Polisen är medveten om problemet.

– Vi samarbetar med Ankarverksamheten och den förebyggande polisverksamheten. De är nog medvetna men inte har de ju resurser att vara här hela tiden. De har gjort razzior och enligt vad jag har förstått har de fått fast en del ungdomar för droganvändande, säger Liljeberg.

Saapas-gruppen, alltså en gatupatrulleringsgrupp som har frivilliga med sig, har aktiverat sig och rör sig mer i området liksom också kommunens ungdomsledare.

Nog är ju ansvaret först och främst där hemma. Vi önskar ju att föräldrarna skulle prata med sina barn om det här

― Servicechef Mia Liljeberg

Dessutom publicerade kommunen nyligen ett meddelande på sin webbplats där de informerar om att både polisen och kommunen fått mycket respons om störande och farlig mopedkörning särskilt i Söderkulla-området. Meddelandet avslutas med att man ber föräldrarna diskutera ärendet med sina ungdomar.

– Nog är ju ansvaret först och främst där hemma. Vi önskar ju att föräldrarna skulle prata med sina barn om det här och vara intresserade av vad de gör på fritiden, kanske själv gå på en promenad och se var de håller till, säger Liljeberg.

Det är också på föräldrarnas ansvar att se till så mopederna inte är trimmade.

Om det kommer fram att ens barn har problem till exempel med droganvändning så kan man kontakta skolans hälsovårdare eller kurator.

– Hjälp finns nog att få om man kommer på att det finns problem, säger Liljeberg.

Förvärrats den senaste tiden

Många av dem som bor i området är trötta på oroligheterna, i synnerhet mopedkörningen.

– Grannarna har sagt att det känns otryggt att bo där och mopedkörningen gör så de inte kan sova på nätterna, och polisen kommer inte fast de ringer, säger Liljeberg.

Ljudlig mopedkörning om kvällar och nätter är i sig ingen ny sak.

– Men Söderkulla skola var ju där ännu i fjol så då kanske det var lite lugnare. Det senaste året har det blivit riktigt illa, säger Liljeberg.

Ingång till en skolbyggnad i tegel. På väggen finns en klocka.
Bildtext Huset har många ingångar, de flesta med små tak som ger lite skydd mot insyn, väder och vind.

Söderkulla skola flyttade ut ur huvudbyggnaden 2018. Skolan hade sin verksamhet i gårdsbyggnaden och i baracker på gården tills skolan flyttade in i Sipoonlahden koulus skolhus 2020. Etelä-Sipoon koulu flyttade bort redan tidigare och har varit en del av Sipoonlahden koulu sedan 2009.

Sibbo institut har ordnat kurser i skolbyggnaden men flyttade över till gårdsbyggnaden i början av 2021. Sibbo musikinstitut har inte heller verksamhet i huvudbyggnaden längre.

Förutom Sibbo institut finns också ungdomslokalen Pleissi i gårdsbyggnaden. Den flyttade dit från Hälsovägen i början av året, ungefär samtidigt som institutet.

Oroligt vid den tomma skolbyggnaden i Söderkulla – högljudd mopedkörning, cannabis och klättring på taket
Oroligt vid den tomma skolbyggnaden i Söderkulla – högljudd mopedkörning, cannabis och klättring på taket - Spela upp på Arenan

Trötta grannar

Då Yle Östnyland besöker skolhuset är det tyst och stilla, men så är klockan också kring tolv på dagen en vanlig måndag. Vissa av husets väggar och fönster har klottrats ner och här och där ligger skräp så som omslagspapper efter hamburgare.

På gården finns det på flera ställen mörka alldeles runda ringar, förmodligen lämningar efter mopedförare som bränt gummi.

En rund ring på asfalten utanför ett skolhus i rött tegel. Någon har bränt gummi med moped.
Bildtext Ringarna på asfalten har förmodligen kommit till då någon bränt gummi med mopeden.

Yle Östnylands utsända tar en promenad runt skolan och i grannskapet för att höra hur invånarna upplever läget.

Vi möter en handfull grannar som gärna berättar om sina upplevelser men inte vill vara med i artikeln. Några sade sig inte störas medan andra inte ens vill cykla förbi skolan på kvällen eftersom området känns otryggt.

Antti Koljonen bor i ett av radhusen helt intill skolan. Han sitter i bilen och väntar på sin fru då vi stöter på honom. Varken Koljonen eller hans fru upplever det vara direkt otryggt i området, men de blir störda och irriterade på mopedkörningen i området.

– Vi har bott här i omkring 30 år och trivts. Varje år är det lite samma problem med skolan och parkeringsområdet intill, att ungdomar samlas här. Särskilt oljudet om kvällarna när de kör i cirklar stör de som bor här. Vi har undrat över varför man inte får ordning på situationen, säger Koljonen.

Att gå och diskutera saken med ungdomarna har inte gett resultat.

– Man får bara fula ord tillbaka, säger Koljonen.

Han tycker läget har blivit värre, kanske på grund av droger och för att det verkar som allt fler unga rör sig med moped eller fyrhjuling i området.

En medelålders kvinna med mörkt år och pink jacka tittar in i kameran.
Bildtext Tarja Sundman är trött på oljudet från mopeder. De används mer som leksaker än fordon då förarna gasar på kring skolhuset.

Tarja Sundman är på promenad med sina hundar när vi möter henne. Hon bor också i närheten av skolan, men inte i de allra närmsta husen.

– Jag har bott här i många år och tidigare kunnat njuta av lugnet, men under den här sommaren har det förändrats. När skolbarackerna togs bort och sandplanen kom har det blivit värre. Kanske det också har inverkat att ungdomslokalen flyttat hit, funderar Sundman.

Koljonen bor närmare framsidan av skolan medan Sundman bättre hör vad som sker på innergården. Hon har sett unga kasta saker och vara uppe på taket, men det som stör henne mest är mopedkörandet på sandplanen där barackerna tidigare stod.

– Det har blivit helt vanvettigt; det börjar på kvällen och håller på ännu på småtimmarna. Främst på veckosluten men också på vardagar. Det är otroligt hur högt oljud mopederna kan ha. De kör inte för att ta sig någonstans utan det är rally, de kör omkring av och an och i cirklar, berättar Sundman.

Hon säger att polisen besökte området oftare förut men att hon inte sett dem på en tid nu.

– Såklart jag kan promenera här men nog känns det otryggare än förut, säger Sundman.

Pleissi försöker hålla koll

Att det kan ha blivit oroligare i området runt skolan efter att ungdomslokalen Pleissi flyttade in i trähuset på samma gård är någonting som ungdomsledaren Nea-Mari Vallin tycker låter helt troligt.

– Pleissi stänger klockan 23 på fredagar och lördagar och då är det lätt för ungdomarna att stanna kvar på gården och hänga efter det. En del visste inte ens om skolan som ett ställe att hänga på innan Pleissi flyttade hit, säger Vallin.

Hon och en annan ungdomsledare är ensamma på Pleissi när vi stiger in strax efter öppningsdags klockan ett.

En kvinna med munskydd sitter på en soffa. Hon håller händerna i munktröjans fickor och tittar in i kameran.
Bildtext Nea-Mari Vallin har märkt att det kan vara oroligt vid skolan. Hon påminner också om att många unga beter sig bra och inte störande.

Vallin berättar att man försökt ingripa i den störande mopedkörningen genom att gå ut och tala med de unga. Så mycket mer än det kan man inte göra.

– Vi har också mött unga som är fulla eller hänger vid skolan och röker tobak, säger Vallin.

Hon berättar att ungdomsledarna försöker fråga och ta reda på var de unga håller hus och vad de sysslar med, men alltid vill de inte berätta. Liksom Liljeberg berättar också Vallin att man patrullerar runt skolan och att man då hittat påsar som innehållit droger.

– Där rör sig också vuxna som kanske använder någonting, säger Vallin.

Skolan borde rivas

Vallin tror situationen kunde lätta om de unga skulle få en mopedraka.

– Då skulle det finnas en plats där de kan hålla på med sina mopeder i fred i stället för att vara här, säger Vallin.

Hon tror också det skulle hjälpa om polisen syntes mer i området. eller till exempel kom på kaffe till ungdomsgården.

– Nu har många en ganska arrogant attityd, de tror polisen inte bryr sig fast de kör utan mopedkort, säger Vallin.

I förgrunden syns svarta cirklar gjorda med moped på en träterrass. I bakgrunden ett trähus med skylten Pleissi på väggen.
Bildtext Ungdomslokalen Pleissi flyttade i början av året in i trähuset på samma gård som skolhuset.

Att riva hela rasket kunde också vara en lösning både enligt Vallin och Liljeberg.

– Sådana här gamla övergivna byggnader borde ju, tycker jag, rivas så fort som möjligt. Det har man sett på andra ställen också att det lockar ungdomar till att samlas. Kanske inte bara ungdomar utan människor överlag, säger servicechef Mia Liljeberg.

Hon var en av tjänstemännen som beredde ärendet då Sibbo fritidssektion gav sitt utlåtande till tekniska utskottet över investeringsdelen i kommunens budget för 2022-2024.

I utlåtandet slår fritidssektionen fast att tidigare Söderkulla skola och Etelä-Sipoon koulu borde rivas så snabbt som möjligt för att få bukt med problemen.

Däremot måste skolans gympasal tills vidare bli kvar eftersom den ännu används av idrottssällskap och kommuninvånare. Hittills har planerna varit att skolhuset ska rivas först senare, när en större idrottssal byggs i Sipoonlahden koulu.

Hur snabbt en rivning blir aktuell lär klarna bara budgetmanglingen är till ända någon gång senare i höst.